Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opasna hrana

Jabuke su ove godine na vrhu liste "najzatrovanijih" namirnica

'Dezevci-16.03.2011. Jabuka sorte florina Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL'
'Dusko Mirkovic/Pixsell'
25.06.2011.
u 13:28

Iza jabuka, namirnice sa najvećim sadržajem pesticida su celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj

Sedmu godinu za redom Environmental Working Group, udruga koja se brine o zdrastvenoj sigurnosti potrošača na svojoj web stranici objavljuje listu voća i povrća u kojima je pronađeno najviše pesticida. Ove godine na popisu se našlo 12 namirnica, a na vrhu liste je, na iznenađenje svih, jabuka.

Analiza 53 vrste voća i povrća nakon pranja i guljenja pokazala je da su jabuke sa 98 % uzoraka, u kojima su pronađeni pesticidi, svrgnule celer s prvog mjesta najozloglašenijeg ploda. Jedna od pretpostavki je da su jabuke tretirane pesticidima i fungicidima nakon berbe, kako bi se omogućilo dulje skladištenje, komentirala je analitičarka Sonya Lundr koja je sudjelovala u analizi uzoraka. Iza jabuka, namirnice sa najvećim sadržajem pesticida su celer, jagode, breskve, špinat, nektarine, grožđe, slatka paprika, krumpir, borovnice, zelena salata i kelj.

Dobro je znati da su namirnice sa najmanjim udjelom nađenih pesticida luk, kukuruz, ananas, avokado, šparoge, grašak, mango, patlidžan, dinju, kivi, kupus, lubenicu, batat, grejp i gljive.

Ključne riječi

Komentara 5

LO
lojtra1
14:39 25.06.2011.

Danas je gotovo nemoguće uzgojiti kvalitetne i \"trajne\" plodove bez špricanja. Ali što učiniti onima koji plodove tretiraju abnormalnim količinama kemikalija protiv ovog i onog pri uzgoju a kasnije vidimo i skladištenju. Mnogi takvi \"kokteli\" prolaze kemijske analize jer uopće nisu navedeni u listama koje se kontroliraju?? Mislim da bi vješanje takvih tipova (koji zbog zarade truju ljude), na javnim površinama bilo \"sasvim zadovoljavajuće rješenje\".

FL
Flak
16:54 25.06.2011.

EWG Home | Environmental Working GroupEnvironmental Working Group (EWG) www.ewg.org/ - United States. Kakve to veze ima sa Hrvatskom?

BK
B Kosa
22:15 25.06.2011.

Amerikanci su upotrebljavali kemikaliju Alar za skladistenje i kada su posumljali da je stetno po zdravlje proizvodaci odustali od uporebe. Jedan domaciproizvodac je sam rekao da je jabuke prsko 9 puta to je previse seler sam proizvodijo nikada ga nije bilo potrebe prskati kao mnogo povrce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije