Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
doznajte zašto!

Istraživanje pokazalo: Šećer na mozak utječe isto kao i teške droge

shutterstock
16.01.2020.
u 11:32

Samo mala doza šećera ima velike posljedice na čovjeka

Stručnjaci otkrili da samo jedna doza šećera utječe na opioidni sustav mozga, a kontinuirano konzumiranje šećera prouzročuje velike promjene u otpuštanju dopamina, piše metro.uk.co.

Istraživanje se provelo na Sveučilištu Aarhus u Danskoj na svinjama koje su 12 dana hranili vodom sa šećerom i promatrali njihove mozgove i ponašanje.

Dr. Michael Winterdahl rekao je kako postoji mnogo razloga zašto šećer nije zdrav, kao što su mnogobrojne psihičke posljedice, ali sada su dokazali da šećer utječe na mozak na isti način na koji utječu droge.

Nakon samo jedne doze šećera, u mozgu su počele promjene raspoloženja i nastajali su osjećaji zadovoljstva i sreće. a to dovodi do ovisnosti zbog želje za srećom i dobrim raspoloženjem.

No, i promjene u razinama dopamina usko su povezane s Parkinsonovom bolesti i depresijom.

Dr. Winterdahl kaže, ako šećer može promijeniti stanje u mozgu nakon samo 12 dana, tada se ovisnost o šećeru može pretvoriti u ozbiljan problem.

1/7

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
16:03 16.01.2020.

Blagi Bože?! Na čemu su pak ti "znanstvenici"?! Očito na nečem puno "jačem" od "cukera"...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije