Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Jedete previše šećera? Evo kako će se to otkriti na vašem licu

Nakon što konzumiramo nešto slatko, tijelo otpušta inzulin kako bi se stabilizirala razina šećera u krvi, ali to za posljedicu ima i pojavu crvenila na koži i veću vjerojatnost za upalne procese.
13. veljače 2019. u 07:00 1 komentara 6924 prikaza
Foto: Shutterstock

Jeste li ljubitelji slatkog? Niste jedini. "Nešto slatko" nakon obroka bit će idealan izgovor za svakog slatkoljupca, ali i za one koji imaju problema s kožom.

Blizanci i pušenje loša navika Pogledajte ove identične blizance, možete li prepoznati koji od njih puši?

Naime, upravo je šećer uzročnik raznih zdravstvenih problema. Dermatolozi upozoravaju kako šećer uzrokuje probleme s kožom, posebice na licu.

Nakon što konzumiramo nešto slatko, tijelo otpušta inzulin kako bi se stabilizirala razina šećera u krvi, ali to za posljedicu ima i pojavu crvenila na koži i veću vjerojatnost za upalne procese. Ako već imate problema s aknama, ekcemima i sl., onda konzumacija šećera može pogoršati te probleme. Šećer odmaže bijelim krvnim stanicama da se bore protiv upala pa time i akne postaju veći problem, piše TOI.

Molekule šećera vežu se i na proteine kože, proces koji se naziva glikacija. Problem nastaje jer to za posljedicu ima stvaranje krute i rigidne strukture, pa inače fleksibilne i elastične molekule gube svoje osnovno svojstvo i funkcionalnost. Zbog ove reakcije nastaju slobodni radikali pod imenom AGE (Advanced Glycation Endproducts) koji dovode do upala i razbijanja kolagena i elastina. Sve to rezultira borama na licu. 

Ako su i alergije problem s kojim se borite, šećer može samo pogoršati situaciju. Dermatolozi diljem svijeta upozoravaju da šećer uzrokuje crvenilo kože, poznato i kao "šećerno lice". 

Ježenje kože zanimljivo Jeste li se nedavno `naježili`? Evo zašto tijelo tako reagira i na što

Pogledajte i video Jednojajčani blizanci pokazali kako pušenje utječe na izgled

 

 

 

 

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

  • ilijan1a:

    Nešto slatko nakon obroka, nakon obroka čaša vina!