Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Evo zašto Island ima najmanje rođene djece s Downovim sindromom

Prenatalni testovi uvedeni su početkom 2000-ih, a velika većina majki kojoj test bude pozitivan na Down sindrom, odlučuje se prekinuti trudnoću.
16. kolovoza 2017. u 14:17 77 komentara 41844 prikaza
Down sindrom
Foto: Thinkstock

Iceland bi mogao postati prva zemlja u kojoj se ne rađaju djeca s Downovim sindromom, piše Independent. 

trudnica na moru Ljetne radosti Buduće mame, ovo je 6 savjeta ginekologa za godišnji odmor

Sada se godišnje rađa tek jedno ili dvoje djece s Downovim sindromom, rekla je Hulda Hjartardottir iz Landspitali University Hospital.

Prenatalni testovi uvedeni su početkom 2000-ih, a velika većina majki kojoj test bude pozitivan na Downov sindrom odlučuje se prekinuti trudnoću. Gotovo 85 posto budućih majki na Islandu se podvrgava testu za otkrivanje Downova sindroma, a onima kojima test pokaže pozitivan rezultat, Helga Sol Olafsdottir,  osoba koja savjetuje buduće majke, poručuje da je to njihov život i da imaju pravo izabrati same kakav život žele imati.

– Ne gledamo na pobačaj kao na ubojstvo. Prekidamo trudnoću ako postoje naznake za ozbiljne komplikacije i tako sprečavamo patnju tog djeteta i obitelji. Mislim da je to ispravniji način razmišljanja nego da je riječ o ubojstvu. Život nije crno-bijeli, život je siv – tvrdi Helga Sol Olafsdottir.

Zakon na Islandu dopušta pobačaj nakon 16 tjedna trudnoće ako fetus ima deformitet, a Downov sindrom uključen je u ovu kategoriju.

Blista Maja u osmom mjesecu trudnoće u badiću i dalje ima savršenu liniju Otac doznao da će ipak dobiti i petu kćer, a ne sina urnebesno Silno je želio sina pa su se odlučili na peto dijete. Pogledajte reakciju kad je doznao spol bebe Trudnica na moru, plaža FASCINANTNO OTKRIĆE Uzimanje ovog vitamina u trudnoći sprečava urođene mane i pobačaje
Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • Avatar grabrik
  grabrik:

  Na Islandu se prošle godine rodilo oko 4.100 djece ukupno. Incidencija Down-ovog sindroma u svijetu je 1 od 1000 rođene djece, tako da bi Island bez bilo kojih mjera po statictici imao 4 bebe godišnje rođene sa Down-om. Dovoljno da ... prikaži još!da dvije žene prekinu trudnoću već imaju 50 % bolje rezultate.

 • Anasta:

  Amniocentezom se moze vidjeti nosi li majka dijete koje ima visoki rizik za Down-a . Kod nas je to standardna procedura za starije od 35 godina rodilje, barem je bila u vrijeme kad sam ja radjala. Ako se utvrdi visoki ... prikaži još!i rizik, predoci se obitelji sve prednosti i mane cinjenice da moze roditi dijete s Downom ili nekom drugom genetskom malformacijom. Bez obzira na misljenje obitelji, Eticko povjerenstvo bolnice pri odluci o pobacaju uvazava samo misljenje majke. Bila sam na faksu kad su jednoj trudnici to objasnjavali, zena ima 42 godine i nema djece. Spremno je rekla da je njoj to posljednja prilika za imati dijete, jedva je zatrudnila i da ce ona voliti i paziti to dijete jos i vise nego da je zdravo. Bez obzira sto ne mogu dosegnuti stupanj razvoja visi od dijeteta od 6 godina, ta djeca su puna ljubavi i veselja i unose radost u svoje domove. Slazem se da je tesko roditeljima jer djeca ovise o njima, ali to nije razlog da ih treba pobaciti. Za neke druge ljude bi trebalo uvesti retrogradni pobacaj.

 • Pajkoslava2:

  meni su rekli da cu rodit dijete s downovim sindromom. odlučila sam rodit. I rodila sam dijete bez Downa. potpuno zdravo i evo ga danas u 7.god zivota. ovo je Sotonski lobi koji mrzi zivot i tako majke nagovara na pobačaj.