Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljetne radosti

Buduće mame, ovo je 6 savjeta ginekologa za godišnji odmor

trudnica na moru
Thinkstock
15.07.2017.
u 17:15

Za ljetovanje trudnice trebaju odabrati mjesta gdje će im zdravstvena služba biti lako dostupna

Buduće mame često si postavljaju razna pitanja što smiju, a što ne smiju kada idu na godišnji odmor. "Smijem li se kupati, koliko mogu biti na suncu"...samo su neke stvari koje ih muče. Darko Husar, dr. med., spec. ginekologije i porodništva svojim trudnicama uvijek kaže da ako je redovitim kontrolnim pregledima ustanovljena uredna trudnoća, s urednim tijekom, nema razloga da buduće mame ne uživaju u svim ljetnim radostima. 

1. Prijevoz na godišnji odmor

Što se tiče prijevoza, doktor Husar savjetuje da treba izabrati najudobniji prijevoz, po mogućnosti avion jer najkraće traje. No, uobičajeno, ja da avionske kompanije nakon što trudnoća postaje jasno uočljiva, dakle, nakon otprilike 5. mjeseca trudnoće (poneke kompanije tek od 7. mjeseca trudnoće) zahtijevaju svježi ginekološki nalaz koji dokazuje  kako je trudnoća uredna i kako nema kontraindikacija za let avionom. 

Nakon 37. tjedna, odnosno početka termina, neke kompanije ne odobravaju putovanje pogotovo na duže relacije. Sljedeće za preporučiti je putovanje vlakom.To omogućuje češće ustajanje i šetnje.

Ako ste se odlučili na automobil potrebno je pritom praviti  češće pauze jer predugo sjedenje je najzamorniji položaj za trudnicu. Ukoliko trudnica sama želi voziti, do otprilike 28. tjedna trudnoće, to i može, kaže doktor Husar.  

- U većoj trudnoći zbog dugog sjedenja može, a pogotovo ukoliko trudnica vozi može doći do pritiska gravidne maternice na velike krvne žile trudnice ( njima se krv vraća u srce ), što  može uzrokovati  nesvjesticu. Stoga i ne savjetujemo voziti nakon 28. tjedna trudnoće. Osim toga, voziti nakon 28. tjedna ne preporučujemo niti radi moguće aktivacije vozačkog zračnog jastuka prilikom prometnih nesreća, što budući da je premali prostor između upravljača i trbuha trudnice može biti fatalno za trudnicu budući da nema dovoljno mjesta za aktivaciju zračnog jastuka - ističe. 

Na suvozačkom mjestu u automobilu, trudnice se mogu, pogotovo uz malo polegnuti naslon sjedišta, voziti do kraja trudnoće jer je tako udobnije i bezopasno je za suvozački zračni jastuk uvijek ima dovoljno mjesta za otvaranje. 

2. Mučnina na putu  

Ako je trudnicama potrebno mogu koristiti uobičajena sredstva protiv mučnine i povraćanja za vrijeme vožnje. Na put nakon 35. tjedna je bolje ne kretati, jer je termin suviše blizu.

3. Sunčanje

Tijekom cijele, uredne trudnoće, sunčanje je dozvoljeno.

Ukoliko želite prije ljetovanja kožu pripremiti za djelovanje sunčevih zraka možete to učiniti u nekom od komercijalnih solarija. Uobičajene lampe imaju kontrolirane i neškodljive spektre ultraljubičastog zračenja što trudnoći neće štetiti ( ono što u solariju neće škoditi izvan trudnoće neće predstavljati niti problem u trudnoći).

Ipak, doktor Husar savjetuje da se treba kloniti predugog izlaganja suncu, pogotovu preko podneva. Kod nekih trudnica sunce, odnosno vrućina mogu izazvati nesvjesticu.

4. Plivanje

Plivanje je idealna tjelovježba za trudnice. Nastojte pri tome ne postizati sportske poduhvate. - Kupanje u suviše toploj vodi, u toplicama može zbog i inače jače prokrvljenosti u području zdjelice izazvati krvarenje - dodaje Husar. 

5. Dostupnost liječnika

Jedan od bitnih savjeta je taj da za ljetovanje trudnice trebaju odabrati mjesta gdje će im zdravstvena služba biti lako dostupna jer nažalost, mnoge komplikacije počinju iznenada, bez prethodnog upozorenja.

- Uvijek valja imati na umu da trudnoća nije bolest ali je ipak ”drugo stanje”. Stoga, ukoliko je trudnoća uredna možete zapravo činiti sve kao i ranije, prije trudnoće, ali uvijek sačuvajte ”osjećaj za mjeru” - kaže ginekolog. 

6. Kontrolni pregled prije putovanja

I na kraju doktor Husar savjetuje trudnicama da prije no što donesu odluku o putovanju, neka obave kontrolni pregled da se uvjere kako je sve u najboljem redu. - Također ukoliko imate mogućnost uplatite osiguranje od otkaza putovanja jer kao što rekoh, nije uvijek u trudnoći sve predvidivo - dodaje on.

Komentara 1

JU
jurajuric116
19:00 15.07.2017.

kondome ne moraju nositi sa sobom, brojčanik je iovak rasprti... :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije