Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Uzimanje ovog vitamina u trudnoći sprečava urođene mane i pobačaje

Uzimanje vitamina B3 u kapsulama utječe na sprečavanje razvoja raznih urođenih mana kod beba
10. kolovoza 2017. u 20:44 3 komentara 6031 prikaza
Trudnica na moru, plaža
Foto: Thinkstock
Pogledajte galeriju 1/4

Uzimanje vitamina B3 u kapsulama utječe na sprečavanje razvoja raznih urođenih mana kod beba, kao i na sprečavanje višestrukih spontanih pobačaja kod trudnica, pokazalo je novo istraživanje znanstvenika sa sydneyskog Instituta Victor Chang

trudnica na moru Ljetne radosti Buduće mame, ovo je 6 savjeta ginekologa za godišnji odmor

Oni su ustanovili da je najčešći uzrok višestrukih pobačaja i urođenih mana kod novorođenih beba, među kojima je najviše srčanih, bubrežnih i onih na kralježnici, nedostatak nikotinamid adenin dinukleotida (NAD), koenzima prisutnog u svim živim stanicama.

Ustvrdili su da vitamin B3 može utjecati na povećanje broja raznih molekula, uključujući i onu NAD-a. 

Institut je objavio da studija, koju je vodila profesorica Sally Dunwoodie, predstavlja jedno od najvećih australskih medicinskih otkrića dosad, kao i jedno od najvećih otkrića u istraživanju problema povezanih s trudnoćom. 

"Ovo otkriće znatno će utjecati na smanjenje broja spontanih pobačaja, kao i razvoja urođenih mana kod fetusa", stoji u priopćenju Instituta. 

Molekula nikotinamid adenin dinukleotida sprečava pravilan razvoj djetetovih organa u majčinoj utrobi. Sinteza NAD-a, koenzima prisutnog u svim živim stanicama temeljna je za proizvodnju energije, obnovu DNK i komunikaciju među stanicama. 

"Nakon dvanaestgodišnjeg istraživanja naš je tim otkrio da se ovaj problem može riješiti jednostavnim uzimanjem vitamina B3", kazala je Dunwoodie.

trudnica Za 'starije' majke Imate 30 i još niste rodili? Ovako začepite usta svima

Direktor Instituta, profesor Robert Graham je kazao da će se, kao što se za sprečavanje razvoja spine bifide (poremećaja zatvaranja kralježničnog kanala) u trudnoći već dugo koristi vitamin B9, odsad ženama koje kane zatrudnjeti propisivati i redovito uzimanje vitamina B3. Ovaj će se folat preporučivati ženama prije i za vrijeme trudnoće. 

Idući korak, najavljuju australski znanstvenici, trebao bi biti razvoj dijagnostičkih testiranja kojima će se mjeriti razina NAD-a kod pacijentica. Na taj će se način liječnicima omogućiti da otkriju koje su trudnice podložnije rađanju djeteta s urođenom manom kako bi im se dovoljno rano počele propisivati dovoljne doze vitamina B3.

Kirsty Rathbone Šokantno otkriće 'Umirala sam na operacijskom stolu, a on me varao' labaratorij VELIKO OTKRIĆE Znanstvenici pronašli način kako spriječiti nasljedne bolesti? dehidracija OPREZNO LJETI Pijete puno vode, a i dalje ste umorni? Evo što radite krivo
Provala
OPREZA NIKAD DOSTA
Većina provala u domove ostane nerazriješena, lani je samo u Zagrebu bilo gotovo četiri tisuće provalnih krađa

A1 izdvaja za Vas

  • bedakx:

    Nikad se nećemo riješit ovakvih članaka..

  • mycropht:

    "Molekula nikotinamid adenin dinukleotida sprečava pravilan razvoj djetetovih organa u majčinoj utrobi." 'Ajmo Večernji, brzo još jednom pročitati izvorni tekst i prevesti ispravno: "Mutacija na dva gena dovodi do manjka molekule nikotinamid adenin dinukleotida koja omogućava pravilan razvoj organa djeteta ... prikaži još! u majčinoj utrobi.". Otrpilike suprotno od onog što ste napisali.

  • Deleted user:

    Nit se veli spriječava, nit se veli beba!!! Strava, čak i užas.