Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Panel Obitelj i dijabetes

Ishodi - ključ za uspješnije liječenje dijabetesa

Ilustracija
Foto: Getty Images
1/4
14.11.2019.
u 14:40

Naši stručnjaci ukazali su na to kako je potrebno pronaći metodu, novac i način kako da se približimo razvijenom svijetu i našim najmlađima pružimo ono što je puno jednostavnije za roditelje da bi izbjegli ono najcrnje. Nadam se da ćemo i ubuduće moći pratiti sve što se događa u svijetu.

Pacijent mora biti centar svakog zdravstvenog sustava – poruka je to iz uvodnog govora Christiana Thorninga, veleposlanika Kraljevine Danske u Hrvatskoj kojim je u ponedjeljak navečer započelo obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti. U organizaciji Zagrebačkog dijabetičkog društva te uz podršku danskog veleposlanstva to je događanje bilo dio niza manifestacija posvećenih dijabetesu, ali zasigurno jedan od upečatljivijih.

U punoj dvorani zagrebačkog kina Kaptol okupljeni sudionici, pacijenti i liječnici pogledali su dokumentarni film “Sigurno u dugi”. Pod tim nazivom film je s hrvatskim titlovima dostupan na YouTubeu. Dirljiv film prati život obitelji dječaka kojem je u dobi od dvije godine dijagnosticiran dijabetes tipa 1. Borba, usponi, padovi, svakodnevica cijele obitelji dirnula je okupljene na projekciji filma u kojem je napravljen jako dobar prikaz što je dijabetes i kako bolest utječe ne samo na oboljeloga, nego i cijelu obitelj. Film je bio i odlična uvertira u panel “Obitelj i dijabetes” koji je uslijedio, a u kojem su sudjelovali dr. Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a, doc. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac, prim. dr. Manja Prašek iz Zagrebačkog dijabetičkog društva, psihologinja Ivona Poljak s Rebra te Andrea Štern, oboljela od dijabetesa tipa 1 i majka djeteta s istom bolesti. 

Upravo ono što su svi mogli vidjeti u spomenutom filmu okupljenima je prenijela i Štern dok je dr. Prašek u startu poručila da se ulaskom dijabetesa u obitelj mijenja život cijele obitelji, a ne samo oboljelog. Uostalom, valja napomenuti da je i cijeli moto ovogodišnjeg Svjetskog dana posvećenog šećernoj bolesti upravo Dijabetes i obitelj.

– U početku problem pričinjava prilagodba na bolest, kod roditelja je česta krivnja i pitaju se jesu li mogli nešto učiniti. Odmah moramo reći: ne, niste ništa drukčije mogli napraviti. Prilagodba na bolest traje te je važno vidjeti kako uz održavanje dobre regulacije šećera održati i djetetovu kvalitetu života, posebice kada dođe u pubertet. Dijete se treba družiti s prijateljima, ići na aktivnosti, baviti se sportom, a roditelji se trebaju povezivati s drugim roditeljima – poručila je psihologinja Poljak.

Kako se moglo vidjeti i na filmu koji je prethodio panelu, jedno od najopasnijih stanja kod dijabetesa je preniska razina šećera u krvi - hipoglikemija.

– Kao liječnici koji se bave dijabetesom najviše se bojimo hipoglikemije. Naravno, bojimo se svih komplikacija, ali samo jedna epizoda hipoglikemije može biti smrtonosna. Imamo sreću da su dostupni praktički svi lijekovi, što se tiče tehnologije itekako možemo biti sretni i zadovoljni, Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje uvijek konzultira struku i posljednjih godina imamo partnerski odnos. Nekad smo nerealni u našim zahtjevima, ali ako uspijemo izbjeći hipoglikemiju i jedan smrti ishod, onda cijena nije važna – rekao je doc. Rahelić.

O dostupnosti terapije govorio je i dr. Vukelić rekavši da smo u nekim segmentima u Hrvatskoj i ispred drugih europskih zemalja kada je u pitanju liječenje šećerne bolesti.

– Naši stručnjaci ukazali su na to da je potrebno pronaći metodu, novac i način kako da se približimo razvijenom svijetu i našim najmlađima pružimo ono što je puno jednostavnije za roditelje da bi izbjegli ono najcrnje. Nadam se da ćemo i ubuduće moći pratiti sve što se događa u svijetu. Lani smo izdvojili 25 milijuna kuna na nove tehnologije i oko 1,5 milijuna kuna na inzulinske pumpe. Sav taj novac nije ništa u usporedbi s iznosima koji se potroše nakon neadekvatnog liječenja. Kad se ne prati pacijenta, sve je uzaludno potrošen novac. Mislim da su potrebni rezultati koji će pokazati u što smo uložili – rekao je ravnatelj HZZO-a dodajući da se najviše izdvaja za komplikacije dijabetesa.

Upravo je to potaknulo razgovor o ishodima liječenja. Potvrdio je to i doc. Rahelić rekavši da jedino praćenjem ishoda liječenja možemo znati jesu li pacijenti uspješno liječeni ili nisu.

– Cilj je početi pratiti ishode liječenja. Jedino tako mi možemo napraviti dobar plan i pomoći pacijentu – poručio je doc. Rahelić.

Stoga je postavljen jasan cilj u liječenju i strategiji borbe protiv dijabetesa od kojeg u Hrvatskoj boluje 400 tisuća ljudi. Okupljeni panelisti, odnosno u prvom redu dr. Vukelić s obzirom na funkciju koju obnaša, najavio je da će i dalje surađivati sa strukom u definiranju što realnijih potreba za oboljele. Posebice je naglasio da će se osobno boriti da svako dijete oboljelo od dijabetesa u Hrvatskoj ima sve što mu treba od terapije. Spomenuto je i uvođenje tranzicijskih ambulanti po uzoru na onu u zagrebačkoj Vinogradskoj bolnici, koje su namijenjene upravo djeci kada postanu punoljetna kako ne bi, kazuje doc. Rahelić, dijelom bila izgubljena u tom procjepu kada napune 18 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije