Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

'Ponekad mi se čini da nemam dijabetes'

Zahvaljujući predviđanju i automatskom djelovanju moderne inzulinske pumpe mogu i jesu spasile život osobama s dijabetesom, ističe Skeledžija.
14. studenoga 2019. u 14:32 0 komentara 113 prikaza
Ilustracija
Foto: Getty Images

Struka će inzulinske pumpe opisati kao veliki korak u liječenju šećerne bolesti tipa 1, kako je u uvodniku ovog posebnog priloga naveo i doc. dr. sc. Dario Rahelić. Sasvim je razumljiv stav pacijenata da bi inzulinske pumpe u Hrvatskoj trebale biti dostupnije. Iskustvo s uređajem koji kontinuirano potkožno isporučuje inzulin Davor Skeledžija, jedan od oboljelih od šećerne bolesti tipa 1, opisuje naglašavajući da je regulacija njegove bolesti bolja, a život sigurniji.

Dijabetes Dijabetes Jeste li među više od 200.000 Hrvata koji ne znaju da imaju dijabetes?

– Ponekad mi se čini doslovce da nemam dijabetes jer dio svakodnevnih odluka vezanih za kontrolu šećera odrađuje umjetni algoritam. Algoritam to može češće i uspješnije raditi od čovjeka, doslovce svakih pet minuta – govori Skeledžija napominjući da nabava pumpi u nas u pravilu kasni.

Najmodernije inzulinske pumpe, kaže, povezane su sa senzorom zbog čega automatski prekidaju isporuku inzulina prije opasne hipoglikemije. Zahvaljujući predviđanju i automatskom djelovanju moderne inzulinske pumpe mogu i jesu spasile život osobama s dijabetesom, ističe Skeledžija.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.