Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iskustvo pacijenta

'Ponekad mi se čini da nemam dijabetes'

Ilustracija
Foto: Getty Images
14.11.2019.
u 14:32

Zahvaljujući predviđanju i automatskom djelovanju moderne inzulinske pumpe mogu i jesu spasile život osobama s dijabetesom, ističe Skeledžija.

Struka će inzulinske pumpe opisati kao veliki korak u liječenju šećerne bolesti tipa 1, kako je u uvodniku ovog posebnog priloga naveo i doc. dr. sc. Dario Rahelić. Sasvim je razumljiv stav pacijenata da bi inzulinske pumpe u Hrvatskoj trebale biti dostupnije. Iskustvo s uređajem koji kontinuirano potkožno isporučuje inzulin Davor Skeledžija, jedan od oboljelih od šećerne bolesti tipa 1, opisuje naglašavajući da je regulacija njegove bolesti bolja, a život sigurniji.

– Ponekad mi se čini doslovce da nemam dijabetes jer dio svakodnevnih odluka vezanih za kontrolu šećera odrađuje umjetni algoritam. Algoritam to može češće i uspješnije raditi od čovjeka, doslovce svakih pet minuta – govori Skeledžija napominjući da nabava pumpi u nas u pravilu kasni.

Najmodernije inzulinske pumpe, kaže, povezane su sa senzorom zbog čega automatski prekidaju isporuku inzulina prije opasne hipoglikemije. Zahvaljujući predviđanju i automatskom djelovanju moderne inzulinske pumpe mogu i jesu spasile život osobama s dijabetesom, ističe Skeledžija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije