Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
znanstvenici istražuju

Imate 'crni' smisao za humor? Možda vam prijeti rijetki oblik demencije!

Žena, čuđenje
Foto: Thinkstock
13.11.2015.
u 15:30

Objašnjavaju to time da frontotemporalna demencija utječe na dio mozga "zadužen" za osobnost i ponašanje, a može uzrokovati da osoba, pod djelovanjem bolesti, postane impulzivna i nepromišljena

Ako imate dobar smisao za humor, imate barem jednu odličnu osobinu. 

Može li se isto reći ako imate "crni" smisao za humor?

Znanstvenici sa Sveučilišta College London istražuju postoji li posebna povezanost između crnog humora i oboljenja od rijetkog oblika demencije.  

Objašnjavaju to time da frontotemporalna demencija utječe na dio mozga "zadužen" za osobnost i ponašanje, a može uzrokovati da osoba, pod djelovanjem bolesti, postane impulzivna i nepromišljena.

Da biste dobili bolju ideju o ponašanju pacijenta prije dijagnoze, istraživači su ispitali članove obitelji i prijatelje 48 pacijenata o njihovu smislu za humor i eventualnog neprimjerenog ponašanja, javlja BBC. 

Rezultati su pokazali da su njihove najbliže osobe, poput supružnika, primijetili promjene u njihovu smislu za humor unutar devet godina prije postavljanja dijagnoze. Mnogi su rekli da su njihovi najdraži, kojima je postavljena dijagnoza, razvili "crni smisao za humor" i smijali su se tragičnim i tužnim događajima. 

Jedan oboljeli smijao se svojoj supruzi koja se teško opekla, a jedan se smijao prijatelju koji se borio s astmatičnim napadom. 

Istraživači tvrde da oboljele osobe razvijaju sasvim neprimjeren i "bolestan" smisao za humor. 

– Ova studija naglašava koliko je bitno proučavati i druge, različite simptome ako sumnjamo na demenciju osim onog najčešćeg i najočitijeg – gubitak pamćenja.

>>5 jednostavnih načina da prestanete zaboravljati tuđa imena

Komentara 2

KE
Kettenspanner
09:22 13.11.2015.

Uh ... koji članak ... ovako se nisam smijao otkako mi je punica umrla !!!!

LI
liliZG
16:36 14.11.2015.

onda me brije demencija od rođenja..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije