Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dosta zaborava

5 jednostavnih načina da prestanete zaboravljati tuđa imena

pamćenje
Foto: Thinkstock
28.09.2015.
u 15:45

Keith savjetuje da napravite "z - scan" preko lica osobe koju ste upravo upoznali

"Ej, bok, ovaj, ti... Otkud ti ovdje?"

Pa malo mucanja i malo crvenih obraza. Poznata scena kada sretnete to poznato lice, ali vama nepoznatog imena.

Njegovo ili njezino ime ste čuli već nekoliko puta, ali opet nemate pojma koje je.

"Lica pamtim, ali imena nikako".

Koliko smo puta samo čuli to od nekoga, ali zasigurno i izgovorili.

Kako se ponovno ne biste našli u nezgodnoj situaciji, ovo je pet jednostavnih načina da prestanete zaboravljati tuđa imena.

Samo pozitivno

Kada upoznajete nekoga, već u samom startu imate stav: čemu trud kad ime nikako neću zapamtiti. Vrijeme je da promijenite taj stav, tvrdi trener za bolje pamćenje Jon Keith. Upoznavanju novih osoba pristupite pozitivno jer stres sabotira pamćenje pa radite odmah sami protiv sebe.

Bacite oko na detalje

Nakon upoznavanja bacite oko na detalje koji vas okružuju: boju zidova, spomenik ili nešto drugo što će vam pomoći da povežete asocijaciju s imenom osobe koju ste upoznali.

Ponovite ime

Budite sigurni da ste dobro čuli ime osobe. Svakako ponovite to ime naglas nakon što ga čujete da se "ureže" u memorijski prostor.

Napravite "z- scan"

Keith savjetuje da napravite "z - scan" preko lica osobe koju ste upravo upoznali, odnosno da u svojoj glavi zamislite da preko njezina lica crtate slovo Z. Tako će vam pogled krenuti od čela preko očiju i obraza do brade. Primijetit ćete koje boje očiju ima, ima li kvrgav nos, detalji će vam se lakše urezati u pamćenje povezujući ih s imenom koje ste tek čuli.

Slovkajte ti  

U svojim mislima, naravno. Nakon što ste obavili prethodne radnje, slovkajte ime koje ste čuli u sebi jednom barem. Može vam se činiti strašno glupom idejom ako se zamislite kako slovkate nečije ime, ali svom mozgu ćete time pomoći da pohrani tu novu informaciju.

>>Ovo biste trebali napraviti svakog jutra prije 8 sati

>>Ne biste ni pomislili, ali ovo su uzroci zbog kojih možete gubiti pamćenje

Komentara 3

VI
VisAVis2
19:06 27.09.2015.

Kako se ono zove taj trener pamćenja?

LA
LANA555
03:21 29.09.2015.

Znam senilnost.ili si totalno puko .

SP
SplickiTovar
23:36 28.09.2015.

Jedino šta zapamtim kad se upoznajem s ljudima je kako se ja zovem

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije