Mađarica je klasik koji nikad ne izlazi iz mode — nježne, tanke kore i bogata čokoladna krema čine je desertom koji nestaje u trenu. Donosimo provjeren recept food blogerica @music.ksenija s jasnim koracima za savršenu, sočnu i ravnomjerno slojevitu mađaricu. Uživajte!
Sastojci:
Za kore (5–6 kora):
- 100 g masti ili margarina
- 500 g glatkog brašna
- 150 g šećera
- 1 jaje
- ½ žličice sode bikarbone
- 1 dl mlijeka
- 1 žlica kiselog vrhnja
Za kremu:
- 1 l mlijeka
- 130 g šećera
- 150 g čokolade
- 1 puding od čokolade
- 8 žlica oštrog brašna
- 1 margarin ili maslac
Glazura:
- 200 g čokolade
- 125 g maslaca ili margarina
Priprema: Mast umutite s brašnom, dodajte šećer, jaje i sodu bikarbonu. Na kraju ulijte mlijeko i umiješajte kiselo vrhnje pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto ostavite da odmori dok pripremate kremu. Pomiješajte puding, šećer, oštro brašno i 2 dl mlijeka. Preostalo mlijeko zagrijte do vrenja pa u njega ukuhajte pripremljenu smjesu. Miješajte dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre i u vruću kremu dodajte čokoladu i margarin/maslac te miješajte dok se sve ne otopi i sjedini. Kremu koristite dok je topla ili mlaka.
Podijelite tijesto na 5 jednakih dijelova (od ostataka možete napraviti i šestu koru). Svaki dio razvaljajte između dva lista papira za pečenje (lagano pobrašnite papir). Prebacite razvaljanu koru s papirom na lim i pecite oko 5 minuta na 180°C — čim lagano porumeni, gotova je. Pečenu koru povucite s papirom na dasku i ponovite postupak sa svim korama. Na svaku koru ravnomjerno nanosite kremu, slažući redom sve do vrha. Mađaricu ostavite da se potpuno ohladi i stegne, najbolje preko noći. Na laganoj vatri otopite čokoladu i maslac te prelijte ohlađeni kolač. Ostavite da se glazura stegne prije rezanja.