Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljiv hobi

Ima 75 godina i pleše na šipci: 'Imam nove mišiće i pomoglo mi je kod osteoporoze'

@starr.wise
24.01.2024.
u 12:30

'Nisam imala pojma bih li to mogla izvesti u svojim godinama i sa svojom poviješću bolesti, ali ne samo da sam uspjela, već sam se potpuno navukla'.

Baka koja se počela baviti plesanjem na šipci u svojim 70-ima kaže da živi život iz snova. 75-godišnja Starr Stauffer Wise, udovica iz Colorado Springsa, rekla je da je ova neobična sportska aktivnost bila na njezinom popisu želja, ali da ju nije isprobala sve do pandemije. Starr je dodala da je živjeti sam s dvije mačke tijekom pandemije Covid-19 bilo teško i usamljeno iskustvo, piše The Sun.

Međutim, u veljači 2021., kad su ograničenja počela popuštati, slučajno je naišla na članak u svojim lokalnim novinama koji će joj promijeniti život. 'Članak je bio o lokalnoj plesačici na šipci, Diane Martin, koja je slučajno bila i pastor', rekla je, 'Diane je započela svoje putovanje plesom na šipci kada je imala gotovo 50 godina, a sada, sa 64 godine, ona je moja privatna instruktorica. Ona je mozak iza Pole Revolucije'.

 

'Kada sam pročitala taj članak, bila sam izvan sebe od uzbuđenja', dodaje, 'Probudio mi je sjećanje na moj davni san - ples na šipci, koji je godinama bio na mojoj listi želja, ali je nekako gurnut u drugi plan. Prvo sam pomislila: 'Mogu li uopće ovo učiniti?'.

Starr, čiji je suprug umro prije 18 godina, borila se s medicinskim problemima, uključujući reumatoidni artritis u zapešćima i šakama, deformiranu desnu ruku zbog artritisa i povijest osteoporoze. Također ima ostatke dvije pločice i devet vijaka u lijevoj tibiji od pada prije 16 godina.

'Odlučila sam poslati poruku studiju Pole Revolution da provjerim postoji li dobna granica', rekla je, 'Na moje oduševljenje, rekli su da ga nema. Bez gubljenja vremena, prijavila sam se za uvodni tečaj taj tjedan. Nisam imala pojma bih li to mogla izvesti u svojim godinama i sa svojom poviješću bolesti, ali ne samo da sam uspjela, već sam se potpuno navukla. Nisam se mogla zasititi, pa sam se prijavila za cijeli paket tečajeva'.

VEZANI ČLANCI: 

Kao izliječenoj alkoholičarki s gotovo 36 godina trijeznosti, njen ples oko šipke tri puta tjedno ne samo da ju je fizički transformirao, već joj je također donio golemu mentalnu i emocionalnu korist. 'Ples na šipci u mom salonu - gdje imam postavljenu šipku - i satovi mi jako pomažu s tjeskobom', priznala je. Jako je zabavno. Dobivam veliku podršku zajednice plesača oko šipke i uživam u učenju novih trikova'.

'Kada izvodite trikove na šipci, vaš um mora biti potpuno usmjeren na ono što radite, tako da te loše stvari koje se događaju u vašem mozgu moraju nestati. Morate se koncentrirati ili možete izgubiti stisak, pustiti pogrešnu nogu ili ruku i pasti na pod. Upravo sam to napravila neki dan i prilično teško pala na glavu. Srećom, nisam imala potres mozga', dodala je Starr.

Njeni omiljeni trikovi su laybacks, inverts i drops. 'Nekima bi svladavanje ovih trikova moglo biti teško, ali meni su ti trikovi bili prirodni', rekla je, 'Međutim, rad na podu i pokretni rad ostaju izazovni. Moji zglobovi i fleksibilnost nisu ono što su bili. Ipak, ponosim se svojom sposobnošću da graciozno ustanem s poda, čak i dok nosim štikle'.

 

'Neki moji srednjoškolski kolege na Facebooku duhovito su komentirali: 'Ona visi naglavce na šipci, a ja jedva ustajem iz stolca'. Flow rad vjerojatno nikad neće biti moja jača strana. Ipak, prihvaćam izazov i nastavljam pomicati svoje granice, jer zašto ne?', kaže.

Što se tiče fizičkog zdravlja, Starr je razvila mišiće koje nikada prije nije imala, čak ni u svojim mladim danima. Osteoporoza joj se smanjila, a gustoća kostiju se povećala. Osim plesa na šipci, ona također ide na satove zumbe, EGym i Silver Sneakers. Dok zablude o plesu na šipci često zamagljuju percepciju ljudi, posebno u pogledu starijih osoba koje se bave tim sportom, Starr i njezine kolegice plesačice na šipci razbijaju stereotipe.

'Doživjela sam da je dio obitelji prestao kontaktirati sa mnom. Nikada nisam imala djece, ali imam dvije pastorke koje me jako podržavaju. Ona koja živi u Kaliforniji došla je na oba moja nastupa u LA-u, ima dvije kćeri, moje praunuke, i njima je super to što njihova Nana radi', rekla je, 'Imala sam i neke prijatelje koji su se također distancirali iz istog razloga. Moji prijatelji me podržavaju 95%, a javnost 99%'.

VEZANI ČLANCI: 

Starr je dodala kako je jedna uobičajena zabluda da se ples na šipci povezuje isključivo sa skidanjem. Međutim, Međunarodna sportska federacija na šipci (IPSF) uspostavila je standardizirana pravila i propise za natjecanja u plesu na šipci, uzdižući ga u legitiman sport. Zapravo, ples na šipci se čak namjerio na Olimpijske igre.

'Ponekad će ljudi komentirati odjeću koju nosim dok plešem na šipci', rekla je Starr, koja ima 29.000 pratitelja na svom Instagramu, 'Naravno, neke su kombinacije seksi, ali imate točke za držanje na vratu, ispod pazuha, na trbuhu i sa strane. Također, savršeno je u redu pokazati svoja stopala, gležnjeve, prste, bedra, koljena, pa čak i malo guzice. Brišem zlobne komentare i blokiram ih. Neću se brinuti o neukim trolovima niti dopustiti da me gnjave'.

Starrina priča dokazuje da se najbolja poglavlja naših života mogu otvoriti u bilo kojem trenutku. 'Moj savjet svima koji oklijevaju isprobati nešto novo, osobito kasnije u životu, jest da to učine', rekla je, 'Možda to nije ples na šipci, ali nemojte odgađati ako ste oduvijek željeli nešto isprobati. Nikada nisam mislila da ću nastupiti u klubu East Hollywooda ili Beverly Hillsa i sigurno nikad nisam mislila da ću otići u Los Angeles i nastupiti na The Comedy Pole Showu i dobiti ovacije'.

'Upoznala sam slavne osobe. Upoznala sam najdivnije plesače na šipci. Poznata sam na Instagramu. U posljednje dvije i pol godine doživjela sam najljepša iskustva. Upoznala sam divne ljude i stekla nove prijatelje. Poznata sam u inozemstvu. Kakav san! Kakav život!', zaključuje Starr.

Žena priznala: 'Sa 74 godine sam u najboljoj formi života iako svake večeri jedem kekse i popijem bocu vina'

Komentara 1

AK
Aka
12:53 24.01.2024.

iiijoooojjj odvratno za gledati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije