Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodatak prehrani

Ovo će vam se dogoditi ako svaki dan 'uzimate' vitamin D

Sunce
Foto: Thinkstock
16.09.2015.
u 08:43

Osobe starije životne dobi trebale bi povećati unos vitamina D na dnevnoj bazi jer to može spriječiti nastanak demencije, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Neurology.

Poznato je da je vitamin D važan za zdravlje kostiju.

Izlaganje suncu dovodi do stvaranja vitamina D u organizmu što može dovesti do prevencije razvoja niza bolesti. Vitamin D vrlo je važan za zdravstveno stanje našeg organizma i zapravo nije pravi vitamin nego oblik steroidnog hormona. U našoj koži pod utjecajem sunca od kolesterola nastaje vitamin D (kolekalciferol), a kasnije u jetri i bubrezima nastaje aktivni vitamin D (kalcitriol).

Svakodnevna potreba

Manjak vitamina D povezan je s rakom, povišenim arterijskom tlakom, srčanim bolestima, autoimunim bolestima, šećernom bolešću, osteoporozom, Parkinsonovom bolešću i drugim bolestima. Vitamin D jača imunološki sustav i važan je čimbenik u borbi protiv infekcija i drugih bolesti.

Nedostatak vitamina D tijekom zimskih mjeseci, kada je manje sunca, povezan je s većom učestalosti bolesti koje se tipično javljaju u zimsko doba godine, poput prehlade. Znanstvenici su dokazali kako vitamin D može uništiti stanice raka (što može imati važnost u prevenciji raka, osobito raka dojke, prostate, pluća, crijeva), dokazano sprečava osteoporozu, depresiju, dijabetes i debljinu. Čak i bolesnici koji imaju melanom imaju bolji ishod ako imaju veće koncentracije vitamina D u krvi.

Nakon 60-te

Osobe starije životne dobi trebale bi povećati unos vitamina D na dnevnoj bazi  jer to može spriječiti nastanak demencije, pokazalo je istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Neurology. Osobe koje ga nemaju dovoljno u organizmu imaju i do tri puta veći rizik od razvijanja neke mentalne bolesti jer razina vitamina D posebno utječe na rad mozga pa je potrebno javiti se liječniku i raspitati se o vitaminu D kao dodatku prehrani.

Podsjetimo, oko 80 posto ovog vitamina u tijelu nastaje izlaganjem ultraljubičastim zrakama B (UVB), dok se u manjem postotku dobiva iz hrane, namirnica poput ribljeg ulja, tunjevine, lososa, skuše, jetre, jaja, maslaca, jogurta i sira.

>>Tjedan dana su jeli 6000 kalorija na dan, evo što im se dogodilo

>>Top 9 namirnica koje biste trebali češće uvrstiti na jelovnik

Komentara 1

CI
cinkvici
09:18 16.09.2015.

očito našoj kraljici barbiki 1. kronično fali tog vitamina, posljedice su vidljive kod svakog njezinog pojavljivanja u javnosti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije