Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sindrom Matovilke

Djevojka pojela veliku količinu vlastite kose, ono što su joj izvadili iz želuca zgrozilo je ljude

Shutterstock
23.02.2021.
u 10:30

Iako je rijedak, sindrom Matovilke može biti smrtonosan.

Stručni medicinski časopis, British Medical Journal, objavio je izvještaj o nedavno slučaju s odjela hitne pomoći. Naime, nepoznata djevojka dva puta je pala u nesvijest, pa je hitno prevezena u bolnicu. Liječnici su prvo napravili pretrage glave, ali s obzirom na to da nije bilo nikakvih ozljeda, pregledali su i druge dijelove tijela te otkrili nekakvu masu u želudcu.

Djevojka je otkrila da već nekoliko mjeseci osjeća bolove u trbuhu, a da je trenutno stanje najgore. Nije dugo trebalo da liječnici saznaju od čega pati. Naime, već tri godine ona svakodnevno jede vlastitu kosu. Stručno, ovo se naziva trihotilomanija - poremećaj čupanja kose i trihofagija - kompulzivno jedenje kose. Oba su stanja povezana s tjeskobom, napominje se u izvješću. 

Nakon obavljenog CT-a, vidjeli su da ima veliku masu koja je poprimila oblik želudca, a bila je u potpunosti načinjena od dlake. Masa je perforirala želučani zid, što je rezultiralo prisutnošću zraka ili plina i želučanog sadržaja u trbušnoj šupljini. 

U izvješću stoji da je kosa otporna na probavne enzime i da zbog svilenkaste teksture na nju ne utječu normalne kontrakcije želuca, pa se ne može probaviti već će se samo 'zaglaviti', zalijepiti i stvoriti masu.

Foto: BMJ Case Reports

Od jučer u Zagrebu masovno cijepljenje: Mnogim liječnicima prijete jer žele što prije doći na red

Sindrom od kojeg djevojka pati naziva se još i 'sindrom Matovilke'. Liječnici su to riješili hitnom laparoskopskom operacijom, a osim mase kose dugačke gotovo 48 centimetara, pronašli su i puno gnoja. Dobila je i intravenske antibiotike za abdominalnu sepsu.

Sindrom Matovilke izraz je koji se koristi za opisivanje čvrste mase neprobavljivog materijala koja nastaje u želucu. Većinu vremena to se događa kod djece, masa se obično pravi od progutane kose s glave, lutki ili četkica. Prema britanskoj Nacionalnoj organizaciji za rijetke bolesti, do 3% populacije doživjet će ovaj poremećaj za koji je uzrok još uvijek nepoznat, ali se opisuje kao opsesivno-kompulzivni poremećaj. Iako je rijedak, sindrom Matovilke može biti smrtonosan.

Kako prenosi Health, djevojka se sada odjeća dobro. Primljena je na odjel intenzivne njege i provedena je psihijatrijska procjena. Sedam dana nakon operacije otpuštena je kući.

Post-COVID sindrom: Nakon korone pluća rade 50 posto

1/3
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije