Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ekskluzivno

Čokolada: Svjetska majstorska klasa bori se u Parizu za laskavu titulu

čokolada
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
31.10.2013.
u 16:00

Čokolada je više od slastice, to je sofisticirana emocija, a svatko od nas doživljava je posebno – poručile su okrunjene glave iz žirija.

Mirisom kakaa i toplinom reflektora zasićena je dvorana, toplinu šire reflektori Salona du Chocolat Professionnel u pariškom Porte de Versaillesu gdje se održava peto svjetsko natjecanje majstora čokolade – Masters World Chocolate. Natjecanje, koje okuplja svjetsku majstorsku elitu, događaj je na kojem je sve do posljednjeg detalja podređeno prikazivanju njihovih vještina u izradi kreacija od samo jedne jedine namirnice – čokolade!

I ako ste i na tren pomislili kako je ovo pariški Disneyland za ljubitelje opojne tamne slastice – prevarili ste se. Čokolade za kušanje u Porte de Versaillesu – nema. Čak ni za nas koji smo bili spremni leći pod radni stol chefova u iščekivanju da će im koja strugotina pasti na pod... Priliku da je dotaknu i približe se majstorima imaju tek članovi žirija, sve redom okrunjene glave s desetljećima staža u čokoladnoj industriji i kreacijama vrhunskih slastica.

Organizatori natjecanja tri su vodeća proizvođača vrhunske čokolade Callebaut, Cacao Barry and Carma, na čiji su poziv majstori čokolada, chocolatiers, slastičarstva te kreatori visoke mode pristali odabrati najboljeg koji će ponijeti titulu Master World Chocolate.

Samo filigranski rad

Zajednički naziv ovogodišnjeg natjecanja je “Arhitektura ukusa”, a natječu se u nekoliko kategorija: čokolada kao eksponat, praline, slojevite čokoladne torte, valjane praline te gastronomski izazov – čokoladni desert. Posebna je kategorija arhitektura svijeta te modna revija dizajnerskih haljina od čokolade. Stručni žiri ocjenjivat će sve kategorije, od kreacije i prezentacije do okusa i tehničke izvedbe.

– Okus je sklad i kontrast, baš kao slatko i kiselo, nešto novo i nepoznato što potiče znatiželju, spaja boje i teksture. Čokolada je više od slastice, to je sofisticirana emocija, a svatko od nas doživljava je posebno – poručile su okrunjene glave iz žirija. I međunarodni novinarski žiri birat će i proglasiti svog majstora čokolade kojem će dodijeliti titulu u posebnoj kategoriji. Propozicije za sve natjecatelje vrlo su jasne i stroge. Sve, baš sve što se koristi mora biti napravljeno na salonu, sve do posljednjeg cvijeta, latice, praline... Nema montiranja ili lijepljenja, izlijevanja u kalupe...

Visoka moda u čokoladi

Do posljednjeg milimetra svaka je kreacija – ručni rad. Na raspolaganju im je 100 % gotova čokolada, kakaov maslac, kakao u prahu, kakaova masa, a šećer kao čisti sastojak nije dopušten! Koristiti se mogu samo boje od kakaova maslaca, iznimke su brončani, srebrni i zlatni listići i prah.

Natječu se samo najbolji, odnosno, državni prvaci iz cijelog cvijeta. Pariški Salon du Chocolat promovira i ideju povezivanja mode, dizajna i čokolade, u čemu sudjeluju najtalentiraniji majstori, chocolatiers, stvarajući izuzetna remek-djela, haljine visoke mode. Tako će se i ove godine održati Chocolate Fashion Show koji čari čokolade slavi kroz maštovite čokoladne haljine stilista i dizajnera iz cijele Europe. Revija će se održati večeras pod svjetlima Electric Paris, središta alternativne modne scene u gradu svjetlosti, a karte i ulaznice razgrabljene su mjesecima unaprijed.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije