Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PRVE RUKE

Chablis, vino koje je iz Burgundije u Pariz desetljećima stizalo kanalima

VINO
Foto: arhiva
30.03.2015.
u 17:11

Chablis su nastavili obožavati i nakon što su novom željeznicom stigla lošija vina

Susret s Burgundijom i njezinom Zlatnom dolinom, bez pretjerivanja, ljubav je na prvi pogled. Ljubav za cijeli život! Šarmantna sela skrivaju bogatu povijest, a posve su lišena tvornica i novogradnji, baš kao da su zaustavljena u vremenu. Cijela je regija meka istinskih hedonista. Ako ste k tome i ljubitelj vina – doživljaj je fatalan. Iako su rijetki koji će odoljeti burgundskim kapljicama, Burgundija će i njih osvojiti. Glasovita cesta RN74 ili Route nationale 74 žila je Zlatne doline i poveznica niza malih sela sjajno očuvane arhitekture – ukupno njih 25. Najsjeverniji vinogradi Burgundije su i najpoznatiji. Malo koji ljubitelj bijelih vina nepce nije počastio chablisom.

Malo istoimeno selo središte je eno/gastrobiznisa koji je ovu regiju iz siromašne regije rudnika ugljena pretvorio u vinski raj. Nije se to dogodilo slučajno. Kanalom, koji je spajao rijeke Yonne i Seinne, ovo je vino stizalo do Pariza. Malo je reći da su se svi “navukli” na njega pa nije čudo da se uhodanim putem transportiralo desetljećima, sve do gradnje pruge. No tad su u Pariz počela stizati i jeftina vina iz južnih pokrajina pa se tržište pomutilo, no chardonnay je i dalje najpopularnije bijelo vino na svijetu. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije