Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjetski dan trčanja

Često trčite? Odlična aktivnost, ali važno je uzeti dan pauze, evo zašto

trčanje
unsplash.com
02.06.2021.
u 11:30

Dani odmora trebali bi biti obavezni dio svakog tko u slobodno vrijeme trči.

​Ako vam je trčanje omiljeni i učestali oblik fizičke aktivnosti, bravo za vas, no odmarate li dovoljno?

Mnogi misle da, s obzirom na to da ne koriste utege i sprave u ovakvom treningu, mogu trčati svaki dan, ali imajte na umu da tijelu i od ovoga treba odmor.

Kada? Nema točnog odgovora. Ovisi o vašem programu treniranja. Oni koji trče kraći period trebat će dva dana odmora u tjednu. Također, ne preporučuje se trčati više od 4 dana zaredom. Ponedjeljak je odličan dan za odmor pogotovo ako ste vikendom trenirali. Oni iskusniji trebali bi uzeti odmor svakih 7 do 10 dana. Više od dva dana odmora ne preporučuje se osim ako niste potpuno novi u trčanju ili starijim osobama od 50 godina.

Zašto je važno odmoriti?
Bez obzira jeste li strogo rekreativni trkač ili aktivni sportaš, imat ćete koristi od dobro planiranog programa odmora i barem jednog dana ne treniranja u cijelom rasporedom. Koristi su sljedeće:

1. Odmor potiče mišiće na oporavak i jačanje
Trčanje, kao i bilo koji oblik vježbanja, može stvoriti mikroskopske suze u mišićnim vlaknima. Da bi se suprotstavilo tome, tijelo jače obnavlja mišiće. Međutim, to se događa samo u mirovanju i zato je važno osigurati svom tijelu dovoljno odmora kako bi se mišići mogli popraviti i ojačati.

2. Sprječava ozljede
To možda nije neka znanost, ali važno je imati na umu da je odmor sastavni dio prevencije ozljeda. 

3. Poboljšava performanse
Pauza od treninga pomaže vašem mozgu da se opusti i potiče fokus i energiju. Pojačane razine energije doprinose većoj kvaliteti svakog treninga.

Što način na koji koristite mobitel govori o vama?

4. Pomaže kod sna
Kad trčite, vaše tijelo ne zna zašto trčite. To može povisiti razinu hormona stresa kortizola, čineći da se osjećate razdražljivo i nemirno. Osiguravanje odmora pomoći će vam u stabiliziranju otkucaja srca i budnosti i pomoći vam da čvrsto spavate.

5. Jača imunološki sustav
Kada naša tijela dožive intenzivnu aktivnost i trening, naš imunološki sustav radi na prekoračenju kako bi popravio mišiće i zglobove. Bez odgovarajućeg perioda odmora, imunološki sustav se ne može ispravno popraviti, a to može rezultirati upalom i ozljedom.

Kako dobro iskoristiti dane odmora?
Napunite svoje tijelo gorivom, odnosno hranjivim obrocima koji će mu omogućiti da se još kvalitetnije oporavi. Također, ako baš nikako ne volite cijeli dan biti neaktivni, isprobajte jogu ili laganu šetnju.

Trčanje se skoro pretvorilo u noćnu moru: 'Sada mi to sve izgleda kao san, posve nadrealno'

trčanje
1/4

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije