Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrena uvertira

Zagrebačka filharmonija otvara koncertnu sezonu u Lisinskom

Foto: Igor Soban/PIXSELL
27.09.2019.
u 11:14

Orkestar Zagrebačke filharmonije u pogonu je od početka rujna, kada je s uspješnim projektom Filmharmonija gostovao najprije u Novom Sadu, gdje je u tri večeri pred tisućama slušatelja muziciranjem pratio projekcije filmskih klasika Charlieja Chaplina. Nakon Novog Sada spektakl je ponovljen u Iloku. Projekt prekogranične i prekoriječne suradnje, ostvaren u suradnji s Muzičkom omladinom Novog Sada, financirao se iz fondova EU, a nastavit će se i 2020. u Subotici i Vukovaru. Prošle subote održali su i tradicionalni rujanski koncert u Vukovaru, da bi večeras napokon svečano otvorili i zagrebačku koncertnu sezonu u Lisinskom koncertom pod ravnanjem svog donedavnog šefa-dirigenta maestra Davida Danzmayra.

“In medio ignis” (“U središtu vatre”) naslov je skladbe skladatelja, i člana Zagrebačke filharmonije Dubravka Palanovića koja će biti “vatrena” uvertira u program na kojem je i čuvena posljednja Mozartova simfonija u C-duru – Jupiter te izbor iz partiture baleta “Pepeljuga” Sergeja Prokofjeva. Već u subotu ujutro u maloj dvorani Lisinskog počinje i novi “Minimini ciklus” za najmlađe premijerom “Ježeve kućice” Branka Ćopića, uz glazbu Hrvoja Hegedušića koju je za veliki orkestar obradio i pripremio Marin Rabadan. Dvije premijerne izvedbe odavno su rasprodane, pa su već zakazane i reprize 12. listopada. Među projektima je i snimanje trećeg CD-a s maestrom Dmitrijem Kitajenkom u studenom, a u listopadu nakon dugo vremena i velika europska turneja koja orkestar pod vodstvom maestra Kristjana Järvija vodi u bečki Musikverein i najznamenitije koncertne dvorane Dresdena, Münchena, Züricha i Frankfurta.     

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije