Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjesec hrvatske knjige

Usprkos izazovnim vremenima 1700 programa u knjižnicama diljem Hrvatske

16.10.2020.
u 10:35

U novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici u Ivanić-Gradu otvorena je manifestacija Mjesec hrvatske knjige.

Mjesec hrvatske knjige jučer je svečano otvoren u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici u Ivanić-Gradu. Nacionalna manifestacija Mjesec hrvatske knjige posvećena knjigama, književnosti i promicanju čitanja u knjižnice i druge institucije diljem cijele Hrvatske donijet će više od 1700 različitih programa tematski vezanih uz ekologiju i okoliš u povodu 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Ovogodišnje, 26. izdanje, održava se usprkos izazovnim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera, a trajat će do 15. studenog.

Otvorenju manifestacije nazočili su gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš, Jadranka Dujić Frlan iz Zagrebačke županije te predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković. Okupljenima se obratila Ivančića Đukec Kero, pomoćnica ravnateljice organizatora Mjeseca hrvatske knjige, Knjižnica grada Zagreba.

– Čitamo da bismo se širili, listali i granali, da bismo naprosto posvojili iskustva i ugradili u svoj život nove, jedinstvene doživljaje. Načitan je čovjek dvostruko osiguran od učmalosti i dosade i spašen praznine: on ima dva svijeta, veličanstvenu prirodu i hram knjiga – poručila je Ivančića Đukec Kero te dodala kako je njihov cilj tijekom mjesec dana dodatno promicati kulturu pisanja i čitanja kao iznimno važnih društvenih vrijednosti. Iz Knjižnica grada Zagreba iznimno su zadovoljni i ovogodišnjim odazivom, kazala je.

Ivica Poljičak, državni tajnik Ministarstva kulture i medija, pokrovitelja Mjeseca hrvatske knjige, u ime ministrice Obuljen Koržinek čestitao je svima koji su sudjelovali u stvaranju ovogodišnjeg programa.

– Mjesec hrvatske knjige jedna je od najvažnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj koja u fokus dovodi književnost i čitanje. Poseban je naglasak manifestacije na knjižnice kao posrednika između knjige i njezinih čitatelja jer upravo su knjižničari ključna karika u pronalasku prave knjige za svakoga čitatelja, a s ciljem poticanja svijesti o važnosti knjige i čitanja za naš osobni, ali i cjelokupni društveni razvoj – kazao je Poljičak. S obzirom na nepredviđenu epidemiološku situaciju, najavljeno je i da će se neki od programa održavati na otvorenom, dok će se drugi odvijati u virtualnom svijetu.

U središnjem programu Mjeseca hrvatske knjige koji se održava na nacionalnoj razini tako će se ostvariti “Čitateljski maraton” u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva. Maraton pod naslovom “Minuta za čitanje”, poziva sve zainteresirane ljubitelje pisane riječi da snime videozapis u trajanju jedne minute tijekom koje će čitati dio iz svoje omiljene knjige, tematski vezan za ovogodišnju “zelenu” temu. Za mlade, učenike viših razreda osnovnih škola tu je i već tradicionalni nacionalni kviz za poticanje čitanja prigodno nazvan “Istraživači planeta Z”, koji i ove godine nudi bogate nagrade. Svečanost zatvaranja planirana je za 13. studenog i trebala bi se, ovisno o epidemiološkoj situaciji, održati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Za dodatne informacije i pretragu svih programa u knjižnicama u vašoj blizini, tu je i službena web-stranica Mjeseca hrvatske knjige.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije