Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počinje Mjesec hrvatske knjige

Djecu učimo izbjegavati lažne vijesti

Zagreb: Konferencija uoči manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2020
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/4
10.10.2020.
u 16:38

Mjesec hrvatske knjige ove godine je posvećen temi zaštite okoliša

Od 15. listopada do 15. studenoga tradicionalno se održava Mjesec hrvatske knjige. Cilj ove manifestacije koja knjige i književnost slavi već 26. godinu zaredom jest promicanje kulture čitanja i pisanja kao iznimno važnih društvenih vrijednosti. A ovogodišnje izdanje donosi nam veoma važnu porukom o ekologiji, zaštiti okoliša i održivom razvoju, pod motom “Razlistaj se”.

Velik broj sudionika

– Mjesec hrvatske knjige je kao i svake godine posvećen jednoj važnoj i aktualnoj temi. Ove je godine to planet Zemlja, i to povodom 50. godišnjice obilježavanja Dana planeta Zemlje. Svečano otvaranje održat će se 15. listopada u novoobnovljenoj Gradskoj knjižnici Ivanić grad. Važno je napomenuti i da se ove godine naša manifestacija uspjela organizirati i održat će se u promjenjivim i vrlo izazovnim okolnostima. Međutim, unatoč cjelokupnoj situaciji s koronavirusom i nizu epidemioloških preporuka kojih se trebamo pridržavati, moramo reći da smo iznimno zadovoljni odazivom i suradnjom te da se ove godine priključio velik broj sudionika s mnogobrojnim i raznovrsnim programima – kazala je Sara Džapo, zamjenica koordinatorice projekta. Tako će Mjesec hrvatske knjige ove jeseni obilježiti čak 225 sudionika, ponajprije narodnih i školskih knjižnica diljem Hrvatske te drugih ustanova, koji su prijavili nevjerojatnih 1700 programa. Velik broj bit će, dakako, posvećen ekološkim temama.

– Na nacionalnoj razini, u središnjem programu manifestacije Mjesec hrvatske knjige, tako će se obilježiti Dan hrvatskih knjižnica 11. studenoga, a u virtualnom izdanju održat će se i Čitateljski maraton koji promiče čitanje naglas – “Minuta za čitanje” – u organizaciji Hrvatskog čitateljskog društva. Svi zainteresirani pozvani su da snime videozapis u trajanju od jedne minute u kojem čitaju odabrani tekst – naravno, povezan s ovogodišnjom zelenom temom. Za dodatne informacije možete upitati svoje knjižničare koji će vam pomoći pri snimanju te odabiru i pripremi literature, a svi će videozapisi biti objavljeni na internetskim kanalima knjižnica. Tu je i Nacionalni kviz za poticanje čitanja, natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi upravo u Mjesecu hrvatske knjige. – Kao i svake godine, naš kviz vezan je za temu MHK pa je tako ovogodišnji naslov “Istraživači planeta Z”. Ove smo se godine prilagodili novonastaloj situaciji, ali i djeci koja sve više sadržaja traže i nalaze na internetu. U svjetlu izbjegavanja fake newsa kojim smo obasuti, ponudili smo djeci probrane i kvalitetne izvore informacija na stranicama naših nacionalnih parkova, parkova prirode, online enciklopedija, instituta… Kviz se može riješiti do 23. listopada, online na računalu, tabletu ili pametnom telefonu – otkrila je jedna od organizatorica kviza Isabella Mauro, koja napominje da najbolje kvizaše očekuje niz bogatih nagrada.

Proslov Božice Jelušić

Sve ostale događaje za djecu i za odrasle, poput predavanja, radionica, književnih susreta, izložbi i još mnogo toga, možete pretražiti na službenoj web-stranici Mjeseca hrvatske knjige, gdje ćete pronaći detaljan opis svih događanja u vašem gradu i vašoj omiljenoj knjižnici. Tradicionalni proslov ovog je izdanja te prigodnu pjesmu napisala naša književnica, publicistica i zaljubljenica u ekologiju Božica Jelušić, a za ovogodišnji zeleni, razlistani vizualni identitet zaslužan je Tomislav Vlainić, čiji fantastični dizajn možete ponijeti kući u obliku bookmarkera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije