Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dani hrvatske drame

U srijedu u Splitu počinju 20. Marulićevi dani

zagrebacki pentagram
18.04.2010.
u 10:54

O festivalskim nagradama Marul, koje se dodjeljuju u devet kategorija odlučit će peteročlani žir, a biti će dodijeljena i nagrada publike predstavi koja dobije najvišu prosječnu ocjenu od samih gledatelja

Dodjelom nagrada Ministarstva kulture Marin Držić, te izvedbom drame "Zagrebački pentagram" Zagrebačkog kazališta mladih (na slici scena iz predstave)  u splitskom će Hrvatskom narodnom kazalištu u srijedu, 21. travnja započeti 20. Marulićevi dani.

U organizaciji HNK Split, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, jubilarno izdanje festivala hrvatske drame i autorskog kazališta održavat će se u od 21. do 28. travnja, a na njemu će biti izvedeno devet predstava u konkurenciji za festivalske nagrade, te jedna van konkurencije na samom završetku Festivala. U bogatom popratnom festivalskom programu bit će upriličena čitanja slavodobitnika nagrada za dramski tekst Marin Držić, okrugli stol ravnatelja hrvatskih kazališta, kao i studentske radionice studenata glume umjetničkih akademija iz Osijeka, Zagreba i Splita.

Za sudjelovanje na ovogodišnjem festivalu 17 hrvatskih i jedno inozemno kazalište prijavilo je ukupno 23 predstave. Ovogodišnja izbornica festivala, redateljica Nenni Delmestre je izabrala: dramu "Alabama" Davora Špišića u režiji Darija Harjačeka, u izvedbi GDK Gavella iz Zagreba; "Balon" Mate Matišića u režiji Mislava Brečića i izvedbi zagrebačkog Teatra EXIT; dramu Tatjane Gromače Crnac redatelja Tomija Janežiča riječkog HNK Ivana pl. Zajca; Fragile Tene Štivičić u režiji Snježane Banović u izvedbi osječkog HNK; "Kraljevo" Miroslava Krleže u izvedbi zagrebačkog HNK redatelja Ozrena Prohića; autorski projekt redateljsko-dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić "Menažerija", u izvedbi HKD Rijeka; "Prije sna" Lade Kaštelan HNK Split u režiji Ivice Boban; predstavu "Zagrebački pentagram" Filipa Šovagovića, Igora Rajkija, Nine Mitrović; Damira Karakaša i Ivana Vidića koju je režirao Paolo Magelli, u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih; te "Žrtve zemljopisa 2: Povratak žrtve" Mirana Kurspahića i Rone Žulj redatelja Mirana Kurspahića u izvedbi Teatra ITD iz Zagreba.

Zadnjeg festivalskog dana, po dodjeli festivalskih nagrada van konkurencije bit će prikazana komedija "Škrtičina" Marijane Nole (prema Moliereu) koju je u Šibenskom kazalištu postavio redatelj Zoran Mužić.

O festivalskim nagradama Marul, koje se dodjeljuju u devet kategorija odlučit će peteročlani žiri u sastavu: Aida Bukvić, Danica Dedijer, Ratko Glavina, Luko Paljetak i Georgij Paro. Osim nagrada Marul, bit će dodijeljena i nagrada publike predstavi koja dobije najvišu prosječnu ocjenu od samih gledatelja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije