Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hrvatski jezik u bih

'U Bosni se danas govori ‘miks-jezikom’, nema veze između zakona i prakse'

Ilustracija
Foto: Marin Tironi/Pixsell
1/4
VL
Autor
Denis Derk
01.11.2019.
u 23:13

Prof. Marija Musa analizirala je hrvatski jezik u BiH

Knjiga “Hrvatski jezik u Bosni i Hercegovini u javnoj komunikaciji od 1945. godine do danas”, koju je napisala mostarska sveučilišna profesorica Marija Musa, fascinantna je knjiga, rekao je na njezinu predstavljanju u velikoj dvorani Školske knjige u Zagrebu njezin recenzent Mario Grčević.

Nema standardizacije

– Iako je ravnopravnost hrvatskog jezika u BiH zagarantirana i Ustavom i zakonom, u praksi te ravnopravnosti nema – istaknuo je Grčević, inače pročelnik zagrebačkih Hrvatskih studija, rekavši da mu se nakon čitanja ove knjige čini da je situacija za hrvatski jezik u BiH gora nego u vrijeme komunističke Jugoslavije. Profesor Grčević misli da Hrvati u BiH nemaju instrumente za poboljšanje položaja hrvatskog jezika, ali da je tu na potezu Republika Hrvatska. “No kako će Hrvatska zaštititi hrvatski jezik u BiH, kada nije uspjela sačuvati ni Vijeće za normu hrvatskoga standardnog jezika u Hrvatskoj?”, zapitao se Grčević. Još jedna profesorica mostarskog Sveučilišta Katica Krešić istaknula je da knjiga Marije Muse potvrđuje da u bosanskohercegovačkim medijima do sedamdesetih godina prošlog stoljeća i nije bilo hrvatskog jezika, jer je na tom polju razvidna prevlast srpskoga jezika, ali da se hrvatski ipak njegovao u crkvenim tiskovinama.

– Današnja federalna i bosanskohercegovačka televizija njeguje “miks-jezik”, od svakoga ponešto. Što se jezične politike tiče, prisutan je nesklad zakona i prakse i jezična unitarizacija – istaknula je Katica Krešić naglasivši da je hrvatski ipak opstao.

Foto: Marin Tironi/Pixsell

Multikulturalni udžbenici

Autorica je zahvalila svojim izdavačima, mostarskoj Školskoj nakladi i zagrebačkoj Školskoj knjizi, dok je predsjednik Nadzornog odbora Školske knjige Ante Žužul rekao da se konstitutivnost hrvatskog naroda u BiH do sada ostvarila samo u obrazovanju.

– Zahvaljujući Šimunu Musi, koji je svojedobno bio federalni ministar obrazovanja, Školskoj nakladi i Školskoj knjizi, u BiH postoje hrvatski udžbenici koji su multikulturalni, ali i omogućuju ravnopravnost hrvatskog, sa srpskim i muslimanskim jezikom – zaključio je Žužul. 

Ključne riječi

Komentara 20

KA
kajinx
01:03 02.11.2019.

Bosanski jezik! Kako su ga samo tako brzo izmislili. Gramatiku, padeže, izraze, riječi, sve! Uzeli su Hrvatski jezik, dodali riječi "avaz" i "pendžer" i eto Bosanskog jezika.

Avatar toxic alien
toxic alien
00:28 02.11.2019.

Za vrijeme Jugoslavije, u vecem dijelu BiH se koristila uglavnom srpska ijekavica sa dosta turcizama... sto muslimani danas furaju kao bosanski jezik. Cisto hrvatski izrazi su se tretirali skoro kao psovke ili jos gore... kao verbalni delikt! Dovoljno je bilo upotrijebiti rijec "tisuca" da bi vas gledali kao hrvatskog nacionalistu ili ustasu. Ogromna vecina ljudi koji su odrasli u Hrvatskoj pojma nemaju kakav je to pritisak bio jos od skolskih dana..., kroz skolske udzbenike, preko radijskih i TV programa, tiskanih medija... A ni sama Hrvatska nije bila u nekoj poziciji da insistira na ocuvanju hrvatskog jezika ne samo u BiH nego cak ni u Hrvatskoj. Zato je sasvim na mjestu razmisljanje profesora Grcevica koji misli da ni danas Hrvati u BiH nemaju instrumente za poboljsanje polozaja hrvatskog jezika, ali da ih nema ni Republika Hrvatska. I kako bi to Hrvatska mogla zastititi hrvatski jezik u BiH, kada nije uspjela sacuvati ni Vijece za normu hrvatskoga standardnog jezika u Hrvatskoj?!

Avatar TheJack
TheJack
00:09 02.11.2019.

Mix-jezik, nova nacija, Mixeri. Valja traziti prava za mixere😂😇

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije