Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u Gavelli

Što znamo o životu, a što o smrti - pitanja su iz predstave "Duh"

Anja Šovagović Despot i Perica Martinović
arhiva VL
16.12.2010.
u 13:32

Danas nam se često čini da je sve dostižno i dostupno, da se sve može kupiti. Puni smo informacija o svemu. Ali što sa svim tim kad gledamo smrti u oči?

U petak, 17. prosinca (u 19.30 sati), u kazalištu Gavella održat će se premijera predstave "Duh" Margaret Edson, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca. Glavna junakinja Vivian Bearing (igra je Anja Šovagović Despot) sveučilišna je profesorica. Veliki je um, njezina specijalnost su soneti metafizičkog pjesnika Johna Donnea, koji se u njima intenzivno i duboko bavi i smrću. Profesorica Bearing, dakle, zna sve o životu i o smrti, stručnjakinja je za to područje. A onda stiže dijagnoza: "Gospođo, imate rak." I sve što joj je dotad davalo sigurnost, sve će to sada pokazati tek svoju nemoć. Vivian, zapravo, o životu i o smrti ne zna ništa.

Danas nam se često čini da je sve dostižno i dostupno, da se sve može kupiti, da se sve može čak i znati. Imamo osjećaj da smo živi jer kupujemo, trošimo, jer nas nazivaju "profesore", "gospodine", jer se identificiramo s time što smo u životu postigli, naučili, nakupovali, prikupili... Puni smo informacija o svemu. Ali što sa svim tim, kad gledamo smrti u oči?

U predstavi igraju Anja Šovagović Despot, Dražen Kuhn, Sven Šestak, Perica Martinović, Ingeborg Appelt, Dragoljub Lazarov, Đorđe Kukuljica, Ozren Opačić, Ana Majhenić, Mirna Medaković i Damir Klarić.

Tekst je preveo Tomislav Kuzmanović, scenografiju potpisuje sam redatelj, a kostimografiju Leo Kulaš.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije