Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lisinski subotom

Šteta je ne vidjeti Ivana Groznog iz produkcije tri Akademije

'24.04.2010., Zagreb - Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski, vokalni solisti pod ravnanjem maestra Pavla Despalja, Ivan Grozni, Sergeja Prokofijeva, na slici maestro Pavle Despalj . Photo: Zarko Basic
'Zarko Basic/PIXSELL'
25.04.2010.
u 13:40

Najveći teret u teškom štivu ponijela je Muzička akademija u vječnoj gradnji. Formula mladosti i iskustva, orkestra i dirigenstkom ravnanja Pavla Dešpalja, dala je rezultat.

Ponovno su se udružile tri umjetničke akademije – muzička, likovna i dramska.

Projekt, nakon velike produkcije „Ivane Orleanske" otprije nekoliko godina, pa Treće Mahlerove Simfonije tisuća, iznimna Mozartova Rekvijema, preksinoć je bila i ruska tamna priča „Ivana Groznog" Sergeja Prokofjeva za Lisinski subotom. Na umjetničke akademije organizatori očito mogu računati.

Najveći teret u teškom štivu ponijela je Muzička akademija u vječnoj gradnji. S mladim snagama predvođenim iskustvom u velikim projektima se, izgleda, ne može pogriješiti. Zapravo je bila šteta „Groznog" propustiti jer je sljedeća prilika za dvadesetak godina.

Mladalačka srčanost i primjerna disciplina pod vodstvom akademika, skladatelja i dirigenta Pavla Dešpalja ostvarila je izvedbu koja se može pokazati baš svuda. I šteta je bilo ne doći jer nakon izvedbe u Grazu i Zagrebu nema ponavljanja.

Prijetila je opasnost s velikog ekrana ispred zatvorenih svirala orgulja Lisinskog, na kojemu se podijeljen na tri dijela u skladu s muzikom vrtio legendarni film Sergeja Ejzenštejna. Redatelj „grozne" i primjerno mračne scene tek s nekoliko svjetiljki i projekcijama, svim sudionicima u crnome, bio je Borna Baletić.

Odličan zbor i orkestar, napokon otkriveni nedostajući mezzi i altovi Ivane Srbljan i osobito Jelene Kordić. Novi je brend hrvatskih basova. Tako se pojavio i Goran Jurić, dok tanki Grozni Zorana Pribičevića samo može pribivati u kakvoj sapunici.

Male su to opaske u izvrsnoj produkciji kakve se ne bi posramile ni razglašene kulturne sredine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije