Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Slučaj Visković-Jergović vraća se u Leksikografski zavod

Osim što posljednjih dana novinske stupce puni pričama o ‘čiča Draži’, sada se Velimir Visković prihvatio i Vlahe Bogišića
30. siječnja 2011. u 15:40 2 komentara 50 prikaza
Velimir Visković

Bučan sukob Lovrenović – Visković zbog Viskovićeva etiketiranja Miljenka Jergovića kao četničkog simpatizera, pa čak i „četnika-početnika“, ušao je u novu fazu. Nakon što su javnu ispriku od predsjednika Hrvatskog društva pisaca Viskovića zbog poziva na simboličan, pa i stvarni linč pisca Jergovića zatražili članovi navodno multikulturalnije udruge pisaca maske su pale. I polemika se svela na sukob oko Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže.

Ispriku od Viskovića zatražili su Boris Dežulović, Ante Tomić, Nenad Rizvanović, Zlatko Gall i Vlaho Bogišić. A baš na Bogišića Visković je posebno alergičan, pa je u oštrom odgovoru, u kojem tvrdi da se nikako ne želi ispričati Jergoviću jer da ovaj to ne zaslužuje, puno rečenica posvetio i svom „gazdi“, dakle glavnom ravnatelju Leksikografskog zavoda Bogišiću. Osim što posljednjih dana novinske stupce puni pričama o čiča Draži, sada se tako Visković prihvatio i gazda Vlahe. Pa ga naziva Sanaderovim reprezentativnim kulturnjačkim kadrom koji ga godinama proganja. U pozadini je, naravno, unosan projekt Hrvatske književne enciklopedije koji je pred samim završetkom. U inkriminiranom razgovoru za beogradsko Vreme još iz svibnja 2009. u kojem je Jergović progovorio o Draži, zbog čega ga je Visković ovog siječnja 2011. u Vijencu prozvao zbog četništva, naveliko se spominje i enciklopedija, Viskovićevo životno djelo. Jergović je naziva bizarnom kupusarom na koju je do svibnja 2009. potrošeno 2,5 milijuna eura. Visković bjesni u odgovoru Vremenu i tvrdi da je na enciklopediju utrošeno 250.00 eura. I tu počinje rat u kojem se sada 2011. više ne koriste samo opaske o čiča Draži i književnim dometima nego i o djeci, suprugama i šogorima. Spominju se i alieni. Možda je vrijeme da se polemika i doslovno preseli na Mars.

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • dub1:

    čestitam , VRIJEME JE DA NETKO JERGOVIĆU kaže što ga spada.nije upitvna intelektualna razina ničija ni pravo govora ali da je jugo nostalgičar to je jasno i pticama na grani. gospodine Viskoviću da sam kojim slučajem cijeli život bio protiv ... prikaži još! vašeg razmišljanja sad bi vas podržao napokon dase prestanemo mi u HR praviti fini i da KAŽEMO U LICE ŠTO MISLIMO O POJEDINCIMA KOJI NAM U IME DEMOKRACIJE PRODAJU ROG ZA SVIJEĆU . O MORALU POSEBNA PRIČA. HVALA JOŠ JEDAMPUT g. VISKOVIĆU.

  • splitskaljeta:

    Pročitao sam samo jedan tekst Miljenka Jergovića o jednoj velikoj hrvatskoj glazbenoj zvijezdi i nisam stekao dojam da je jugonostalgičar. Mislim da je vrijeme da napustimo kolektivnu svijest. Lijepo je čuti da kolektivnu svijest napuštaju u Zadru, gdje je prošli ... prikaži još! tjedan održana zajednička molitva katolika i pravoslavaca.