Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova sezona u Žar ptici

Prva premijera je "Zvižduk s Bukovca" Zvonimira Milčeca

"Zvižduk s Bukovca" Zvonimira Milčeca već je 30 godina u lektiri, a sada ćemo ga prvi puta vidjeti i kao kazališnu predstavu
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
25.08.2016.
u 16:14

Prva premijera u novoj sezoni je praizvedba dječjeg klasika Zvonimira Milčeca, antologijski "Zvižduku s Bukovca". Priču o nestašnom djetinjstvu skupine dječaka na poznatom zagrebačkom brijegu, režira Mario Kovač prema adaptaciji Ane Prolić

Gradsko kazalište Žar ptica u novu sezone 2016. / 2017. ulazi s  novim ravnateljem glumacem Dragom Utješanovićem, koji mladim kazališnim gledateljima priprema četiri premijere. Najavljujući svoju prvu sezonu na čelu ovog kazališta kaže:

- Od 2003. godine radim kao glumac u GK Žar ptica. Sudjelovao sam u preko 40 naslova i svjedočio mnogim dosadašnjim uspjesima. Što je najvažnije, svjedočio sam stvaranju jednog posebnog odnosa između naše publike i nas, odnosa međusobnog povjerenja i nadasve poštivanja. Sretan sam što će novu kazališnu sezonu i prvu godinu mog ravnateljskog mandata, obilježiti četiri legendarna naslova, od kojih će čak tri, po prvi put biti postavljeni na scenu i to baš u našem kazalištu. Vjerujem da će naša publika zbog njih, ali i zbog naših starijih, već dobro poznatih hitova i dalje voljeti kazalište i s ljubavlju dolaziti u Žar pticu.

Prva premijeru Žer ptica najavljuje već za  1. listopad, a biti će to praizvedba dječjeg klasika Zvonimira Milčeca, antologijski "Zvižduku s Bukovca". Priču o nestašnom djetinjstvu skupine dječaka na poznatom zagrebačkom brijegu, režira Mario Kovač prema adaptaciji Ane Prolić.

Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo učenici su petog razreda koji su se prije svojih avantura uvijek sastajali na križanju Gornjeg Bukovca. Tu su i debeli trgovac Špoljarić, Gizina obitelj i stari razrednik Deščak, koji im je znao reći kako u životu sve treba znati, pa  i zviždati,  odaslavši tako antologijski zvižduk s nekog davnog  Bukovca.
Praizvedba kazališne predstave prema romanu koji se preko trideset godina nalazi na popisu školske lektire, i koji je obilježio odrastanje generacija, novo je prisjećanja na  Zvonimira Milčeca, knjižćevnika poznatog po svojim djelima o Zagrebu, ali i legendarnog novinara Večernjeg lista.

Nakon toga, već 12. studenog slijedi  druga praizvedba. S posljednje stranice popularnog Smiba, ravno iz stripa, na scenu Žar ptice stiže i jedna znatiželjna djevojčica. "Durica – male ljubavi" iz pera i olovke Ivice Bednjanca, jednog od najkvalitetnijih i najproduktivnijih hrvatskih autora stripa svih vremena. Durica je autorov najmlađi lik stvoren za najmanju publiku. Nestašna i simpatična sedmogodišnja djevojčica Durica, smeđe raščupane kose, ima prijatelje Bibija i Dodu, a ljubomorna je na Lelu u koju je zaljubljen Bibi. Kao što joj i ime govori, Durica se često duri, a ponekad i viče, prava je hrvatska inačica Pipi Duge Čarape. Tu i tzakvu junakinju u Žar ptici režira  Renata Carola Gatica, prema dramaturškom predlošku Dunje Fajdić.

"Plava boja snijega" bit će prva premijera GK Žar ptica u 2017. godini, a planirana  je krajem veljače. Rijče je o igrokazu u stihovima u kojem do punog izražaja dolazi pjesnička osobnost Grigora Viteza, u režiji  Lea Katunarić. A u travnju 2017. stiže i kazališna priča za one malo starije: "Kako je tata osvojio mamu", praizvedba romana za mlade Mire Gavrana, našeg najizvođenijeg suvremenog pisca i dramatičara, u režiji Slađane Kilibarde i dramatizaciji Ane Prolić. U ovoj će nam predstavi dječak Antun, ispričati priču o ljubavnim trzavicama unutar svoje obitelji. Odmah na početku kaže da je ovo neobična priča o čovjeku koji je morao iznova osvajati ženu koju je već jednom osvojio. Taj čovjek je njegov tata, a žena koju je ponovno osvajao je naravno, njegova mama. Antun će nam pričati i o svojoj djevojci Bernardi i o tome kako je lijepo kad te netko voli i kad ti nekoga voliš...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije