Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
13. izdanje riječkog festivala

Ovogodišnji Vrisak, sajam knjiga i festival autora posvećen je Bekimu Sejranoviću

Foto: Borna Filic/Pixsell
VL
Autor
Denis Derk
11.09.2020.
u 11:00

U Rijeci počinje 13. Vrisak na kojem VBZ dodjeljuje nagradu od čak 100 000 kuna.

Podaci za prodaju knjiga u hrvatskim knjižarama za srpanj koje objavljuju Moderna vremena više su nego jasni: na prva tri mjesta domaće publicistike nalaze se knjige nedavno preminulog pisca Bekima Sejranovića, i to “Ljepši kraj”, “Tvoj sin Huckleberry Finn” i “Dnevnik jednog nomada”. Stoga ne čudi odluka organizatora riječkog Vriska da baš Sejranoviću posvete čak dva programa na sajmu, koji je zbog korone promijenio vrijeme održavanja (i s kraja proljeća dočekao kraj ljeta), a zbog najnovijih epidemioloških mjera u Europi ostao bez gotovo svih najavljenih stranih gostiju.

Tako će trinaesto izdanje sajma knjiga i autora neslužbeno započeti još u subotu 12. rujna u Morskom prascu, gdje će se Sejranovića prisjetiti njegovi brojni prijatelji. Festival će biti zatvoren 19. rujna predstavljanjem Sejranovićevih sabranih djela koja je objavio VBZ, organizator Vriska. U sklopu tog programa ekskluzivno će biti prikazan i video koji je Bekim snimio neposredno prije smrti, a na kojem čita svoju zadnju objavljenu priču “Miss Misery na otoku Susku” nastalu u sklopu projekta kreiranog baš za EPK Rijeka. Naravno, ne treba zaboraviti da je Sejranović dio burnog i kratkog života proveo i u Rijeci, kao čovjek bez dokumenata, ali nikako ne i čovjek bez karaktera.

Svečano otvaranje Vriska najavljeno je za nedjelju navečer, i to u prekrasnom Perivoju Guvernerove palače u koju je smješten Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka. Na tom otvaranju javnost će saznati tko je dobio VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, koja i ove koronske godine iznosi zamamnih 100.000 kuna. A u finalu natječaja ove su se godine našli rukopisi “Pisma iz Vinogradske”, “Albert”, “Dobra devojka”, “GHOSTarbajterS”, “Pavelova prva ljubav” i “Sampas”. U ocjenjivačkom sudu su Zoran Ferić (predsjednik), Mile Stojić, Jagna Pogačnik, Vanja Kulaš i Drago Glamuzina, glavni urednik VBZ-a i umjetnički direktor Vriska. Nagrada se dodjeljuje šesnaesti put.

Veliki dio programa ove će se godine događati i u zgradi Exportdrva, ali i u klubovima Dnevni boravak i Morski prasac. Dio Vriska je i program Apstraktna monarhija kao dio šireg nezavisnog programa Kantrida – europski kvart kulture. Iako su mnogi europski autori morali otkazati dolazak u Rijeku, bit će prisutni na festivalu putem videointervjua. Među njima su i fenomenalni nizozemski pisac Ilja Leonar Pfeijffer, nagrađivana grčka spisateljica Kallia Papadaki i strip-umjetnice Magnhild Winsnes, Ana Penyas i Barbara Yelin.

No, na Vrisak dolaze Marko Tomaš, Ivica Prtenjača, Olja Savičević Ivančević, Monika Herceg, dobitnice VBZ-ove nagrade Marina Šur Puhlovski i Olja Knežević, Damir Zlatar Fray, Mirela Priselac Remi, Tomislav Čadež, Andrija Škare, Zlatko Gall, Vlado Simcich Vava, Nada Topić i Zoja Strenja Šolaja. Od stranih pisaca tu su u Hrvatskoj silno popularne makedonske književnice Lidija Dimkovska i Rumena Bužarovska, dobitnik NIN-ove nagrade Saša Ilić iz Beograda i Almin Kaplan i Tanja Stupar Trifunović iz Bosne i Hercegovine.

Na večerima slam poezije sudjelovat će Žarko Jovanovski, Vid Jeraj, Siniša Matasović i Zoran Kelava. Svečano zatvaranje Vriska održat će se uz koncert Damira Urbana u dvorani Exportdrva u suorganizaciji programa EPK Rijeka. Cjelokupni program Vriska moći će se pratiti i putem prijenosa uživo na službenoj mrežnoj stranici sajma, VBZ-ovu YouTube kanalu i portalu 24 sata.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije