Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opera

Ova je uloga ključna za napredak svake pjevačice

sopranistice
Goran Kovačević/Pixell
19.04.2010.
u 16:02

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca kraju se privode užurbane pripreme za posljednju ovosezonsku opernu premijeru zakazanu za subotu - Donizettijevu “Luciju di Lammermoor”.

U riječkom HNK Ivana pl. Zajca kraju se privode užurbane pripreme za posljednju ovosezonsku opernu premijeru zakazanu za subotu - Donizettijevu “Luciju di Lammermoor”. U ulozi ispaćene, strastvene Lucije, mlade žene čije će traganje za ljubavlju na zabranjenoj području završiti tragedijom, izmjenjuju se dvije vrsne domaće operne pjevačice, Ivana Lazar i Lana Kos.

Hrvatska bez romantike

Redatelj Damir Zlatar Frey dvije je mlade sopranistice postavio pred nimalo lak zadatak - zajedno će, po prvi put, otpjevati neke od najzahtjevnijih dionica ikad napisanih za koloraturu. Dok Lana Kos, kojoj je, kao i njezinoj kolegici, ovo prvo gostovanje na riječkim kazališnim daskama, tvrdi kako je svaka vokalna interpretacija podjednako teška ako se za nju temeljito pripremaš, Ivana Lazar ulogu Lucije smatra krunom svoje sopranske karijere.

- Drago mi je što sam dobila priliku izvesti Donizettija, što je prirodni slijed nakon Gilde (“Rigoletto”), jedine uloge koju po zahtjevnosti mogu usporediti s ovom. Žao mi je što u Hrvatskoj nemamo priliku češće izvoditi romantičarske opere jer mislim da je upravo to ono što nedostaje pjevačima u napretku - tvrdi. Virtuozica koja je najveći dio dosadašnje karijere provela u zagrebačkom HNK, gdje je ostvarila širok repertoar uloga (Kraljica noći, Martha, Gilda), sanja o utjelovljenju Violette Valery u Verdijevoj “Traviati”, na što ćemo, kaže, morati još pričekati.

Trema koja stimulira

Lani Kos, najmlađoj solistici koja je ikad stala na kazališnu scenu Bavarske državne opere, “Lucia di Lammermoor” označava i povratak u Hrvatsku nakon više od šest godina rada u inozemstvu.

- Bolji “comeback” ne mogu zamisliti - na probama vlada sjajna energija, zbog čega stvaramo lijepu umjetnost. S Nikšom Barezom je iznimno ugodno raditi jer je precizan i darovit dirigent. Ivana i ja se izvrsno slažemo, velik smo dio posla već odradile, a tu je i trema, koja me stimulira da se još više predam ulozi. Nakon četiri godine u Münchenu, gdje je pjevala u “Traviati”, “La Boheme” i “Hansel und Gretel”, ova će mlada vokalistica iduće sezone promijeniti adresu i zaigrati na daskama mariborskog teatra. Gaetano Donizetti je svojim simfonijama i operama zauzeo važno mjesto na riječkoj kazališnoj sceni, a Ivana Lazar i Lana Kos pobrinut će se da se na nju, nakon gotovo dva desetljeća, vrati na velika vrata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije