Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka filharmonija

Orkestar kao vrhunski intsrument u rukama maestra Kitajenka

zf kitajenko
Foto: pr/ZF
16.11.2014.
u 17:45

Dvije večeri zaredom, na koncertima Crvenog i Plavog ciklusa, solistica u Lisinskom je bila glasovita ruska pijanistica Lilya Zilberstein

Što je obećao, to je maestro Dmitrij Kitajenko i ostvario. Priredio je publici, ali i samim glazbenicima orkestra Zagrebačke filharmonije, uživanje u dvije paradne večeri raskošnog orkestralnog zvuka.

Nakon nastupa u Crvenom ciklusu u petak, maestro Kitajenko u subotu je u filharmonijskom Plavom ciklusu ponovio program sastavljen od dvije virtuozne demonstracije mogućnosti simfonijskog orkestra kada za njega pišu ruski majstori.

U prvom dijelu večeri maestro Kitajenko je, bez suvišnih afektiranja i pretjerivanja, jednostavno pustio neka sama za sebe svoju priču priča Bizetova Carmen pretvorena u heroinu baleta Rodiona Ščedrina.

Baš kao i Ščedrinova Carmen iz 1967. godine za gudače i udaraljke, tako je i Španjolski capriccio Nikolaja Rimskog Korsakova briljantna skladba za čitav orkestar, s majstorskim solima protkanim kroz većinu dionica.

Na poziv maestra Kitajenka u Zagrebu je obje večeri uz Filharmoniju nastupila i glasovita pijanistica Lilya Zilberstein. U petak je svirala solistički dionicu Trećeg klavirskog koncerta Sergeja Prokofjeva, a u subotu je u Trećem koncertu Sergeja Rahmanjinova pokazala što to znači kada dirigent, solistica i orkestar zajedno dišu.

Kao i svaki put do sada, tako su i ovi Kitajenkovi nastupi filharmoničarima dali novi vjetar u leđa i novu dozu vrlo potrebnog samopouzdanja, samopoštovanja i svijesti o važnosti i ljepoti svog umjetničkog posla.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije