Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šestero odabranih

Objavljeni finalisti književne Nagrade Fric, evo tko su oni

Srecko Niketic/PIXSELL
26.11.2021.
u 10:31

Uz razgovor o Miroslavu Krleži i važnosti njegove intelektualne ostavštine za hrvatsku književnost i kulturu, u četvrtak su na Sa(n)jmu knjige u Istri objavljena imena šestero finalista književne Nagrade Fric, koju tjednik Express dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze.

U programu pod nazivom "Pod Krležinim zastavama, 40 godina od Fricovog odlaska", u kojemu su u hali Trikotaže sudjelovala i dvojica dosadašnjih dobitnika tog prestižnog priznanja, Jurica Pavičić i Marko Gregur, o nagradi je uvodno govorio njezin idejni začetnik, glavni urednik 24sata Goran Gavranović.

Kazao je kako je ona osmišljena kao neka vrsta krune Expressova mjesečnika Best Book koji je, od kad je pokrenut, izrastao u najbolji prilog o književnosti i knjigama u Hrvatskoj i regiji, a s idejom da to bude nagrada koja odražava mišljenje onih koji ne pripadaju nužno profesionalcima književne industrije – nagrada koja će u pravome smislu zastupati mišljenje publike.

Zato njezin žiri uvijek čine istaknuti, uspješni pojedinci koji pripadaju različitim područjima.

Ove godine, to su književna kritičarka Jagna Pogačnik, komparatist Tomislav Brlek, intendantica HNK-a Zagreb Dubravka Vrgoč, urednik kulture Expressa Igor Vikić, povjesničar Hrvoje Klasić, molekularna biologinja Dragomira Majhen i odvjetnik Čedo Prodanović.

Nagrada, koja je dobila ime po nadimku Miroslava Krleže, ove se godine dodjeljuje peti put i to za najbolju proznu fikciju premijerno objavljenu kod hrvatskog nakladnika, na jeziku za koji nije potreban prijevod, u razdoblju od 1. srpnja 2020. do 30. lipnja 2021.

Nakon uvodnog razgovora o Miroslavu Krleži u povodu 40. godišnjice njegove smrti, o njegovu književnom nasljeđu i nemjerljivu utjecaju na hrvatsku kulturu, šest naslova koji su ušli u finale utrke za Nagradu Fric 2020./2021. predstavio je koordinator nagrade Kruno Lokotar.

Kazao je kako su ove godine u finale uvrštene čak dvije zbirke priča, te jedan prvijenac i četiri romana, među kojima tri knjige već ovjenčane drugim nagradama.

 

U uži izbor za najbolju knjigu premijerno objavljene fikcijske proze u Hrvatskoj u godini dana do 1. srpnja ušli su naslovi: "Svetkovina" Magdalene Blažević (Fraktura), "Sinovi, kćeri" Ivane Bodrožić (Corto Literary), "Putujuće kazalište" Zorana Ferića (V.B.Z.), "Gušterov rep" Korane Serdarević (Fraktura), "Ja sam" Damira Uzunovića (Buybook) i "Radio Siga" Ivana Vidaka (Sandorf).

Ivana Bodrožić je za "Sinove, kćeri" dobila regionalnu nagradu Meša Selimović za najbolji roman, Zoran Ferić nagradu K. Š. Gjalski za najbolju proznu knjigu koju dodjeljuje DHK, a "Radio Siga" Ivana Vidaka je već nagrađen Nagradom Iso Velikanović koja se dodjeljuje za književni rad vojvođanskih Hrvata u bijenalnom razdoblju, za 2018.- 2020. godinu.

Ovih šest finalista odabrano je među 14 knjiga koje su uvrštene u širi izbor izdvojen među više od 50 prijavljenih.

Tko je laureat pete Nagrade Fric bit će objavljeno 23. siječnja 2022. na posebnoj svečanosti koja će se održati na glavnoj sceni Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Dobitniku će biti uručen novčani iznos od 75 tisuća kuna (bruto) te, u referenci na Miroslava Krležu kao žiroskopa svojega vremena, skulptura savršeno balansiranoga žiroskopa koji se, jednom pokrenut, može vrtjeti zauvijek, a čiji dizajn potpisuje kolektiv Đ 24 (Bojan Krištofić, Sven Sorić i Hrvoje Spudić).

Dosadašnji dobitnici Nagrade Fric su: Damir Karakaš ("Sjećanje šume"), Jurica Pavičić ("Crvena voda"), Darko Cvijetić ("Schindlerov lift") i Marko Gregur ("Vošicki").

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije