Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Nakon teške bolesti preminula književnica i prevoditeljica Milena Benini

Rođena u Zagrebu 1966. godine, diplomirala je komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu. Romanom "Svećenica mjeseca" bila je u finalu tportalove nagrade za roman godine
04. lipnja 2020. u 13:25 0 komentara 5079 prikaza
milena benini
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL

Prije nekoliko dana književnička obitelj pozvana je da financijski pomogne liječenje oboljele književnice, urednike i prevoditeljice Milene Benini. Na žalost, u četvrtak je nakon kratke i teške bolesti u 54. godini života Milena Benini preminula. 

Rođena je u Zagrebu 1966. godine. Obrazovala se u Klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, slušala je francuski i komparativnu književnost te novinarstvo na Zagrebačkom sveučilištu, a diplomirala komparativnu književnost na sveučilištu St. George u Oxfordu.

Milena Benini Novo djelo Cijenjena književnica Milena Benini predstavila roman ‘’Zmajska gora’’

Pisati je počela još u osnovnoj školi, a prvu priču objavila je u Siriusu kad joj je bilo četrnaest godina. Nastavila je objavljivati kratke priče i članke u časopisima Siriusu, Vijencu, Op.A., Zarezu, Ubiqu... Također je objavljivala radove i na engleskom, u časopisima Neverworlds, Eternity, 69 Flavor of Paranoia.

Koautorica je knjiga The Complete Guide to Writing Fantasy vol. 1 (ur. Darin Park i Tom Dullemond, Dragon Moon Press, Calgary, 2003), te The Complete Guide to Writing Science Fiction vol. 1. 

Tradiciju objavljivanja romana u nastavcima nastavila je i na svom blogu Milerama, gdje je 2008. godine besplatno objavila prvi tom fantastičnog romana Svećenica Mjeseca, koji je kasnije kao knjigu izdala Zagrebačka naklada 2014. godine.

Sferakon SFERAKON Hrvatski pioniri znanstvene fantastike slave 40. rođendan

Roman "Svećenica Mjeseca" ušao je i u finale tportalove nagrade za roman godine i to kao prvi SF koji se našao u finalu nekog  književnog natječaja. Milena Benini jedna je od najnagrađivanijih autorica u povijesti nagrade SFERA. Nagrađivana je i za prijevode i za teorijsko djelo. 

Objavila je i romane "Djelomična pomrčina",  "Prodavač snova", "Zmajska zora", "Kvadrila", "Djeca vječnosti i kaosa", "Mletački sokol" i "Nokturno za krpelja". 

Blagajnička ladica
Prijedlog na stolu
U Hrvatskoj se uvodi novi porez. Stupa na snagu početkom iduće godine
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
  • Bunjevac=Hrvat:

    Sirota žena.Po godinama je još duuuugo trebala poživjeti.Počivala u miru Božjem!