Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kino Europa

Na televiziju žele zli dinosauri s maskom političara

xx
01.07.2014.
u 15:14

Prvo javno predstavljanje novih tv serija u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra

U dvorani Muller zagrebačkog kina Europa jučer je u organizaciji Hrvatskog audiovizualnog centra prvi put održano javno predstavljanje televizijskih serija u nastajanju potencijalnim kupcima s Hrvatske televizije, ali i komercijalnih RTL-a i Nove TV. Konkretno, to je značilo da su producenti i redatelji ukupno trideset dokumentarnih, igranih i animiranih serijala (od kojih je većina od HAVC-a već dobila prvi novac za razvoj) imali svaki po pet minuta da predstavnike TV kuća zainteresiraju za svoj rad, onako kako se to već odavno radi u razvijenijim zemljama svijeta.

Važna čvrsta platforma

Velika žanrovska, tematska i stilska raznovrsnost predstavljenih serija pokazala je koliko je važno imati čvrstu platformu za razvoj projekata izvan samih TV kuća te zdravu natjecateljsku atmosferu koja autore potiče da u svoje serije uliju kreativni maksimum. Od nekoliko dječjih projekata, originalnošću ideje posebno se istaknuo satirični "Vakuum" Denisa Golenja i Silve Ćapin, animirana serija u kojoj bi kukci zarobljeni u utrobi usisavača (!) u svakoj epizodi gledateljima približavali neki književni klasik, a zanimljiv je i koncept Marka Dješke "Bul i Bal", nastao na temelju njegova istoimenog stripa koji je nedavno objavio i veliki Heavy Metal časopis, a govori o dinosaurima koji nisu izumrli, nego su se preselili u svemir, gdje su evoluirali u zlu rasu i vratili se na Zemlju u formi političara.

Među igranim serijama, najviše potencijala pokazuje kriminalistička drama "Spomenik" Milivoja Puhlovskog, o navodno poginulom branitelju – svjedoku ratnog zločina koji su počinili njegovi suborci, djelomično inspiriran stvarnom sudbinom mladića iz Vugrovca pokraj Zagreba.

Mnogo očekujemo i od ekranizacije priče "Patrola na cesti" autora Jurice Pavičića u režiji izvrsnog Zvonimira Jurića, a dobra bi mogla biti i humorna drama "Ravnica" Marka Mihalinca i Velimira Grgića, koju se najbolje može opisati kao slavonsku verziju "Života na sjeveru".

Od pljačke Fine pa do...

Predstavljen je i niz dokumentarnih serijala, od kojih najveći komercijalni potencijal sigurno ima "CSI Hrvatska" koji bi se iz perspektive stvarnih forenzičara bavio najpoznatijim zločinima u Hrvatskoj, od krvave pljačke Fine u rujnu 2005. godine, do nedavnih, medijski silno eksponiranih slučajeva ubojstva Antonije Bilić i Selene Macedo.

Jako dobar dojam na većinu okupljenih ostavila je i ideja putopisa koji bi pratio mladu dubrovačku "couchsurfericu" Đinu Jakir, koja je udobnost hotelskih soba odlučila zamijeniti noćenjem u stanovima gostoljubivih lokalaca. Za ovaj serijal u režiji Barbare Vekarić, koji bi se u deset epizoda zbivao u glavnim gradovima Balkana, ozbiljno se zainteresirao HTV. Sudeći po reakcijama okupljenih TV urednika i producenata, najviše projekata završit će upravo na državnoj televiziji, dok je Nova TV pokazala najmanje razumijevanja za serije koje nisu njima omiljene – sapunice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije