Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova knjiga

Morate sami otkriti tko je Predinova nesretnica iz harema

knjiga, Zoran Predin, Druga žena u haremu
arhiv Aquarisu Records
18.02.2013.
u 20:44

Predin je knjigu posvetio svom prijatelju Darku Glavanu, ali u njoj nećete naći povijest Lačnog Franza. To i nije priča koju treba očekivati od čovjeka koji je još za novog vala napisao legendarno “...ne mi dihat za ovratnik, koza nora...”

Bilo bi krajnje nefer otkriti kako je prva knjiga Zorana Predina dobila ime i što ono zapravo znači. To morate pročitati  sami, a za početak je dovoljno reći da je to, zbog “sulejmanije”, danas jedan od najboljih i vrlo aktualnih literarnih naslova, ali u cijelosti i Predin kakvog dobro poznajemo (i volimo) zbog njegovih stihova.

Književni prvijenac slovenskog kantautora “Druga žena u haremu” – Predin pak kaže da svaki muškarac mora napraviti sina, zasaditi drvo, sagraditi kuću i napisati knjigu – upravo se pojavio pred hrvatskim čitateljima. Zbirku eseja, dnevničkih zapisa, putopisnih impresija, sjećanja, ali i pisama u Hrvatskoj je objavio Aquarius Records u prijevodu Jagne Pogačnik. Predin je knjigu posvetio svom prijatelju Darku Glavanu, ali u njoj nećete naći povijest Lačnog Franza ili detalje o tome kako se i zašto raspala popularna slovenska rock grupa. To i nije priča koju treba očekivati od čovjeka koji je još za novog vala napisao legendarno “...ne mi dihat za ovratnik, koza nora...” i baš zbog tog davno prepoznatog, pomalo ciničkog odmaka od vlastite važnosti u “Haremu” ćete naći mnogo toga što ne očekujete, poput modnih bilježaka o tome kako se stvarao i mijenjao modni izričaj autora i njegove grupe.

I ovdje Predin osvaja nepretencioznošću, ležernošću, ali i formulom života iz koje se čita čisti hedonizam. Ljude bliskih mu godina osvojit će i sjećanjima koja dijele jer svi smo mi na prvim putovanjima na Zapad željeli biti face naručujući pića o kojim smo čitali kod omiljenih nam književnika. I svi smo se slično proveli. Baš zbog tih i takvih zajedničkih sjećanja ovo je i priča o vremenima kada je biti frajer značilo biti načitan frajer, u idealnoj varijanti – s gitarom u ruci. Danas nam preostaje tek žal što je takvih tako malo ostalo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije