Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prostor za igru i terapiju

Mladi Petrinjci dobili su Knjigušku, kontejnersku knjižnicu s više od tisuću naslova

Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
06.07.2021.
u 11:15

Mladi su Petrinjci dobili u ponedjeljak na korištenje Knjigušku, kontejnersku knjižnicu - prostor za igru, terapiju te biblioteku za djecu i mlade s više od tisuću naslova, koja je dar veleposlanstva Ruske Federacije i donatora.

Kako je zamišljeno, kontejner s knjigama, koji je smješten u dvorištu u Turkulinovoj ulici 9, koristit će ponajprije najmlađi stanovnici kontejnerskog naselja, ali i svi drugi.

Uručenje i otvaranje Knjiguške, o kojoj će trajno brinuti petrinjska Udruga IKS, završnica je humanitarne akcije pokrenute u Noći knjige, kulturnoj manifestaciji koja već deset godina promiče knjigu i vrijednost čitanja u hrvatskom društvu i koja je ove godine uspješno održana s više od 1100 programa u više od 220 hrvatskih gradova i mjesta.

Kontejner, koji će služiti kao prostor za igru, terapiju te kao knjižnica za djecu i mlade s više od tisuću naslova, u suradnji s Organizacijskom odborom Noći knjige, omogućili su Sberbank Hrvatska i LUKOIL Croatia, a njegovo opremanje knjigama omogućili su hrvatski nakladnici okupljeni u Zajednici nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore.

Budući da je jedna od inspiracija ovogodišnje Noć knjige bio i veliki Fjodor Mihajlovič Dostojevski, kojem se ove godine obilježava 200. obljetnica rođenja i 140. obljetnica smrti, a maskota manifestacije babuška, u ovoj je akciji ostvarena suradnja upravo s ruskim  Veleposlanstvom u Hrvatskoj, koje je uz donaciju kontejnera ukrašenog vizualima ruskih kulturnih simbola, uključeno i u organizaciju prigodnog programa u povodu otvorenja.

Kontejner je otvorio veleposlanik Ruske Federacije Andrej Nesterenko te naglasio spremnost Rusije da pomogne području stradalom od potresa. Pritom se, kako je rekao, ne smiju se zaboraviti najmlađi.

Na svečanosti su svima uključenim u humanitarnu akciju zahvalili izaslanik Vlade Tomislav Mihotić, izaslanik Predsjednika RH Zdravko Zima, Ivanka Roksandić u ime Sisačko-moslavačke županije, te predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK Slavko Kozina.

U prigodnom programu nastupio je glumac, scenarist i režiser Goran Matović, koji je spomenuo kako je poveznica Petrinje i Rusije pjesnik Josip Sever, rođen u obližnjem Blinjskom Kutu, koji je 1964. godine stvarao u Rusiji i prevodio s ruskog. Također je nastupio ruski dječji  zbor Kaljinka, a izvedena je i lutkarska predstava za djecu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije