Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
savez društava naša djeca

Uručene nagrade za dječju književnost Grigor Vitez

Davor Puklavec/Pixsell
02.07.2021.
u 10:07

Uz poruke o formativnoj ulozi književnika i ilustratora za djecu u poticanju kreativnosti, mašte, empatije i samopouzdanja u četvrtak su u Muzeju za umjetnost i obrt svečano uručene nagrade, priznanja i pohvale 54. Nagrade Grigor Vitez za književnu produkciju u 2020. godini.

Nagradu od 1967. godine dodjeljuje Savez društava Naša djeca Hrvatske za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Nagrada se sastoji od novčanog iznosa, diplome i statue "Ptica", rad akademske slikarice Ksenije Kantoci.

Predsjednica Društva Aida Salihagić Kadić istaknula je kako je riječ o najvišem i najprestižnijem priznanju za književna i likovna ostvarenja u knjigama za djecu koje je do sada iznjedrilo ukupno 99 laureata, od kojih su mnogi priznati i u svijetu, uz čija su vrhunska ostvarenja odrastale i odrastaju generacije kreativne, maštovite, empatične, samopouzdane i samosvjesne djece.

"Nagrada Grigor Vitez prva je hrvatska nagrada za dječju knjigu a mnoga nagrađena djela postala su nezaobilazan dio svih antologija hrvatske dječje književnosti, kao i dragocjeni dio nacionalnog književnog blaga", rekla je Salihagić Kadić. Laureatima je čestitala te zahvalila svim autorima za djecu što "svojim čudesnim stvaralaštvom obogaćuju živote djece".

Pokrovitelji nagrade su Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zagreb. Ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti MKiM Nevena Tudor Perković kazala je kako je riječ o važnoj nagradi čiji je kontinuitet osobito potrebno naglasiti u godini koja se obilježava kao Godina čitanja.

O priznanjima i pohvalama Nagrade Grigor Vitez za književnu produkciju u 2020. godini odlučivalo je stručno povjerenstvo koje su činili Manuela Vladić Maštruko, Marijana Hameršak, Iva Körbler, Isabella Mauro i Vlado Rajić.

Ove godine na natječaj je pristigao rekordan broj od 136 knjiga i slikovnica, među kojima su prevladali prozni tekstovi, dječji i adolescentni romani, te impresivna i bogata produkcija slikovnica.

Za najbolji tekst za djecu u slikovnici "Što sam sve naučio do škole (i to sam)" (Ibis grafika) nagrađena je spisateljica Andrijana Grgičević, u kojemu "kroz niz duhovitih, britkih i posve originalnih dječjih razmatranja prikazuje što sve dijete može samo naučiti o svijetu".

Elizabeta Končić Trlek osvojila je Nagradu Grigor Vitez za najbolji tekst za mladež u 2020. u romanu "Pošta za Li" (Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade), u kojemu, kako je istaknuto na dodjeli, na blizak, razumljiv i nadahnut način iznosi priču o djetinjstvu koje nije sretno, pri čemu ta priča niti u jednome trenutku nije tužna.

Ilustratorici Hani Vrca pripala je nagrada za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi za crteže i cjelokupno grafičko oblikovanje u slikovnicama "Lord se vraća kući" Irene Zelena (Knjiga u centru) i "Mi (ni) smo sami" Alme Pongrašić u izdanju Kreativne mreže.

Nagradu za najbolje ilustracije za djecu starije dobi osvojio je ilustrator Dominik Vuković za stilski vrlo heterogene crteže u autorskoj slikovnici "Svjetlana i sni o letu" (Mala zvona), koji simbolički podcrtavaju otvoren i neukroćen duh djevojčice željne znanja.

Dodijeljene su i nagrade "Ptičica", o kojoj odlučuje Dječji žiri pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba. Ovogodišnji žiri od četiri članice i jednoga člana, djece u dobi 12-14 godina, Nagradu "Ptičica" u kategoriji najbolje prozne, pjesničke ili dramske knjige dodijelio je Ivani Šojat za roman "Zmajevi koji ne lete" (Naklada Ljevak).

Spisateljica ilustratorica Vendi Vernić osvojila je nagradu "Ptičica" u kategoriji najbolje slikovnice ili ilustrirane knjige, za ilustracije u knjizi "Priče 1,2,3,4" Eugenea Ionesca (Mala zvona).

Dodijeljene su i Pohvale Nagrade Grigor Vitez kojima se nagrađuju nakladnici, urednici i autorski projekti. Nakladnička kuća Igubuka pohvaljena je za kontinuiran i originalan rad u području slikovničke produkcije za najmlađe čitatelje u slikovnicama "Smijuljica", "Mala morska zvijezda", "Zimska priča jednog snjegovića" i "Krila za krokodila".

Pohvalu je dobio i Davor Pavelić za ilustracije u knjizi "Moj tata Indijanac" Mladena Kopjara, koju je objavio nakladnik Knjigohvat. Branka Hollingsworth Nari Pohvalu je dobila za sveukupan doprinos u ilustraciji u 2020. godini, a Silvija Šesto i Vanda Čizmek Pohvalu su dobile za slikovnicu "Abeceda nevoljenih" u izdanju Hrvatskoga društvo književnika za djecu i mlade.

Tomislav Zagoda Pohvalu je dobio za za knjige "Ivana - Ilustrirana biografija Ivane Brlić-Mažuranić" i "Škola na rubu pameti" koje je objavio nakladnik Opus gradna.

Uz redovne nagrade, ove je godine dodijeljeno i Posebno priznanje Nagrade Grigor Vitez Titu Bilopavloviću za bogat književni rad za djecu i mladež.

Bilopavlović je istaknuo kako je izrazito zahvalan na tome priznanju, koje predstavlja svojevrstan njegov intimni hommage Grigoru Vitezu, prvome živome piscu kojega je upoznao kad je imao 17 godina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije