Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gostovanje

Milanskom katedralom večeras će se oriti glasovi zbora Zvjezdice

'zvjezdice_nnn_kul_090511'
''
09.05.2011.
u 15:48

Na Dan Europe naše djevojke u Italiji pjevaju s bečkim i milanskim zborom i orkestrom

Na Dan Europe, 9. svibnja u milanskoj će katedrali, s bečkim i milanskim zborom i orkestrom nastupiti i naš djevojački zbor Zvjezdice. Sudjelovat će u izvedbi 9. simfonije Ludwiga van Beethovena, a dan prije održat će i manji samostalni koncert. Angažirao ih je čuveni producent Mario Dradi koji radi projekte na svjetskoj razini. Voditelj "Zvjezdica "Zdravko Šljivac ima se razloga radovati.

Na svjetskoj razini

– Došli smo do toga da radimo s onima najvećima. S gospodinom Dradijem do sada nismo radili, preporukom je došao do nas, a posjetivši našu internetsku stranicu izrazio je veliko zadovoljstvo i vjeru u odličnu suradnju. U zadnje vrijeme dobili smo niz partitura i ponuda za praizvedbe autora iz cijelog svijeta. Svjesni smo činjenice da je malo zborova na svijetu koji mogu izvesti djela koja smo mi praizveli, snimili i izveli. Obradovali smo se, ali ne i iznenadili njegovim pozivom. Toliko puno i kvalitetno radimo da nas više ni jedan poziv ne može iznenaditi. Na našem nedavnom koncertu u Lincolnovu centru u New Yorku bio je i glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Iako počašćeni, pjevali smo s jednakim žarom kao i u crkvici u Zaprešiću gdje stane dvadesetak ljudi. Najveći motiv nam je uvijek glazba – govori Šljivac.

Nedavni nastup na zagrebačkom Muzičkom biennalu iznjedrio je nekoliko izvedbi na svjetskoj razini baš kao što su i bile praizvedbe djela Davorina Kempfa i Milka Kelemena. Davno je, govori Šljivac, shvatio, a i svi mu govore da su Zvjezdice misija. Samo u sljedeća dva mjeseca zbor sudjeluje u izvedbama dva najmonumentalnija djela u povijesti simfonijske glazbe – Beethovenovoj 9. i Mahlerovoj 8. simfoniji. Slovenska i Zagrebačka filharmonija, naime, rade koprodukciju pa će i Zvjezdice s njima nastupiti u Ljubljani i Zagrebu.

Nadrasli uvjete

– Čudi ignorantski odnos Ministarstva kulture spram zbora koji je nastupao na Dubrovačkim ljetnim igrama, Varaždinskim baroknim večerima i mnogo drugih festivala i kojemu najeminentniji skladatelji posvećuju praizvedbe, te dobitnicima niza prvih nagrada na svjetskim festivalima. Uostalom, zbor sudjeluje isključivo u izvedbama s najprofesionalnijim orkestrima i ansamblima u zemlji. Zajednički je apel najznamenitijih skladatelja i ravnatelja tih orkestara i glazbenih kritičara da se zbor sa svjetskim rezultatima ustoliči kao institucija – kaže Šljivac.

S obzirom na prioritet škole, a na doista opsežan godišnji program, povećan broj pjevača je, smatra, neminovnost.

– Zbor je iscrpio i odavno nadrastao ovakav organizacijski ustroj. Iskreno se nadam da je sadašnja garnitura gradskog ureda za kulturu na čelu sa pročelnikom Ivicom Lovrićem svjesna i spremna konačno napraviti instituciju od zbora. Zbor je to koji je u stanju pjevati najjaču svjetsku glazbu – govori Šljivac koji tvrdi da je i dosadašnja koncertna i diskografska ostavština jamstvo toga.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije