Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Glazba

Matija Dedić Jazz.hr Quintet sa zvjezdanom postavom 9. studenog u ZKM-u

Nakon slavljeničkog 30. festivala Jazz.hr/jesen koji se od 14. do 17. listopada održao u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, Jazz.hr otvara novu koncertnu sezonu
23. listopada 2020. u 11:54 159 prikaza
Matija Dedić
Pogledajte galeriju 1/3

U koprodukciji s Mađarskim kulturnim institutom, 3. studenog će u Centru za kulturu Histrionski dom nastupiti Hot Jazz Band iz Budimpešte u sklopu koncerta pod nazivom "Wonderful World", dok će 9. studenog u Zagrebačkom kazalištu mladih nastupiti sjajni Matija Dedić Jazz.hr Quintet, u kojem uz Matiju sviraju vrhunski hrvatski jazzisti.

Hot Jazz Band, koji ove godine slavi 35 godina postojanja, predstavnik je prekrasnog glazbenog svijeta koji nazivamo velika era jazza. Popularna glazba 20-ih, 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća i rani jazz zaživjeli su u njihovoj interpretaciji, a na repertoaru se mogu naći pored svjetskih hitova i neke mađarske skladbe iz istog razdoblja. Ovaj najuspješniji mađarski jazz sastav pobjednik je na četiri međunarodna i dva natjecanja u domovini, a šest puta su pozvani na najveći svjetski tradicionalni jazz festival koji se održava u Sacramentu. Za ulaznice za ovaj koncert publika se može javiti Mađarskom kulturnom institutu.  

Matija Dedić | Autor :

Matija Dedić, koji je prošle godine obilježio 25 godina umjetničkog djelovanja, ovogodišnji je dobitnik nagrade “Miroslav Sedak Benčić” Hrvatskog društva skladatelja za autorsko djelovanje. Radi se o iznimno plodnoj i uspješnoj karijeri tijekom koje je objavio dvadesetak albuma te je ostvario suradnje s najvažnijim hrvatskim i mnogim uglednim stranim glazbenicima.

Matija je dobitnik više od trideset nagrada Porin, od čega četiri za najbolju skladbu. Osim kao cijenjeni pijanist, tijekom cijelog tog razdoblja aktivan je kao skladatelj, a dao je velik doprinos i promociji uglednih hrvatskih autora čije skladbe izvodi i kojima je posvetio albume: Dori Pejačević, Arsenu Dediću i Gibonniju.

Od samog početka vlastita je djela dokumentirao na albumima, najprije s matičnim sastavima Boilers Quartet, Boilers All Stars i Boilers Big Band, a potom i s vlastitim sastavima ili solo. Samo na albumima koje je snimio kao vođa sastava ili solo dokumentirao je izvedbe osamdesetak vlastitih skladbi. Osim za vlastite skupine sklada za televiziju i kazalište.

Osim s vlastitim sastavima Dedić je svoja djela, u vlastitim ili aranžmanima Silvija Glojnarića, izvodio s Jazz orkestrom HRT-a, što je dokumentirano na CD-u “Family”, nazvanom prema njegovoj skladbi. Svirao je i s uglednim svjetskim jazz glazbenicima, a mnogi od njih su zajedno s njim izvodili njegove skladbe. Neke od tih izvedbi dokumentirane su na Dedićevim albumima, uglavnom objavljenima za strane diskografske kuće. 

Matija Dedić | Autor : Hot Jazz Band

Koncertom na Jazz.hr-u podsjetit će na početak svoje karijere i djelovanje u Boilers Quartetu, te suradnju sa saksofonistom Sašom Nestorovićem kojeg je pozvao kao gosta. Osim Dedića i Nestorovića, Jazz.hr Quintet čine i drugi poznati hrvatski jazz glazbenici – bubnjar Kruno Levačić, kontrabasist Zvonimir Šestak te trubač Davor Križić.

Osim koncerta, u foajeu Zagrebačkog kazališta mladih publika će imati priliku na dan koncerta pogledati i retrospektivnu izložbu plakata Jazz.hr-a od proteklih 30 godina.

Svi koji uz poštivanje epidemioloških mjera žele uživo doživjeti ovaj koncert, ulaznice mogu kupiti u sustavu Entrio.hr po cijeni od 60 kn. Koncert će biti dostupan i putem live-streama za publiku koja ga želi pratiti iz vlastitog doma.

Organizator koncerata je Jazz.hr Hrvatskog društva skladatelja. Glavna misao vodilja Jazz.hr-a je omogućiti domaćoj publici dolazak na koncerte najkvalitetnijih jazz glazbenika, educirati mlade glazbenike kroz koncerte, radionice i direktnu suradnju sa svjetskim zvijezdama, kao i dogovoriti međunarodne suradnje, na način da hrvatskim jazzistima otvore vrata za nastupe na stranim pozornicama.

Isprobajte
Nutricionistica otkrila neobičan sastojak uz koji pečeni krumpir uvijek ispadne hrskav i ukusan
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb