Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
5 do 7 milijuna dolara

Man Rayeva "žena violina" mogla bi postati najskuplja fotografija na svijetu

Christie's
22.02.2022.
u 16:01

Slavna fotografija američkog nadrealista Mana Raya iz 1924. godine pod nazivom "Le Violon d'Ingres" mogla bi ući u povijest kao najskuplja fotografija ikada dosad prodana na jednoj aukciji, a očekuje se da bi na dražbi njujorškog Christie'sa u svibnju mogla postići cijenu između pet i sedam milijuna dolara.

Radi se o crno bijeloj fotografiji nage žene na kojoj je figura prikazana u obliku pješčanog sata i u donjem dijelu leđa ukrašena poput violine. Man Ray je bio obožavatelj slika Jean-Auguste-Dominiquea Ingresa i napravio je seriju fotografija nadahnutih Ingresovim aktovima. Model mu je bila tadašnja ljubavnica Kiki de Montparnasse.

Ovakvim je fotografijama Ray izmijenio dotadašnje viđenje klasičnog ženskog akta. Otisci slavne fotografije danas se nalaze u pariškome Centru Pompidou i u Muzeju J. Paul Gettyja u Los Angelesu.

Ray, pravim imenom Emmanuel Radnitzky, živio je od 1890. do 1976. godine. Bio je važan član dadaističkog pokreta i nadrealističkog kruga umjetnika, a njegova "Le Violon d'Ingres" je najvredniji predmet iz zbirke Rosalind Gersten Jacobs i Melvina Jacobsa, kolekcionara umjetnina koji su se družili s umjetnicima iz nadrealističkih krugova.

Christie's je objavio da je njujorški par fotografiju od Raya kupio davne 1962. godine te da će na dražbi u svibnju biti ponuđen zajedno s ostalim umjetničkim djelima, fotografijama, nakitom i plakatima iz zbirke umjetnina koju su Melvin i Rosalind skupljali desetljećima.

Jacobs, bivši predsjednik i direktor kultne njujorške robne kuće Saks Fifth Avenue, umro je 1993. u dobi od 67 godina, a njegova supruga Rosalind Gersten Jacobs, dugogodišnja izvršna direktorica druge poznate robne kuće Macy's, umrla je 2019. u dobi od 94 godine.

Kći bračnog para Peggy Jacobs Bader novinarima je rekla da svaki predmet iz zbirke njezinih roditelja "donosi jedinstvenu i intimnu priču i odraz je njihova razigranog duha".

Darius Himes, voditelj odjela međunarodne fotografije u Christie'su kazao je da je riječ o "očaravajućoj nadrealističkoj fotografiji koja je nastala kao rezultat jedinstvenog i ručno manipuliranog procesa mračne komore."

"Utjecaj ove slike, istodobno romantične, tajanstvene i razigrane, zaokuplja maštu brojnih ljubitelja umjetnosti gotovo 100 godina. Kao fotografsko djelo, ono je bez presedana na tržištu", smatra Himes. 

Dosadašnji rekord za fotografiju prodanu na aukciji drži "Rhine II" Andreasa Gurskyja, koju je Christie's 2011. godine prodao za nevjerojatnih 4,3 milijuna dolara. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije