Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Sarajevo je treći grad koji je dobio svoj portret načinjen od svjetla i sjene

U Galeriji Kranjčar u četvrtak se otvara izložba "Sarajevo Light&Shade".
22. veljače 2022. u 11:05 0 komentara 193 prikaza
Foto: Anto Magzan

"Da sam poslao narudžbenicu na nebo, ne bih uspio dobiti tako savršeno svjetlo", kaže poznati fotograf Anto Magzan prisjećajući se svojih savršenih sarajevskih dana tijekom kojih je fotografirao zimsko lice toga grada i njegove stanovnike. U šest spomenutih dana dva je dana padao snijeg, tri dana bila su sunčana, a jedan dan bilo je oblačno. U tim savršeno osvijetljenim trenucima nastala je izložba "Sarajevo Light & Shade", koju u četvrtak 24. veljače Magzan otvara u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar.

Na izložbi će predstaviti 30 fotografija, a riječ je o njegovu trećem portretiranju nekoga grada, nakon što je u svojoj prepoznatljivoj crno-bijeloj maniri, hvatajući svjetlo i sjene, već snimio Sydney i Barcelonu te ih predstavio na izložbama u ULUPUH-u.

- Došao sam 2018. u Sarajevo na Balkan foto festivaI, izišao u grad i nakon što sam prešao dvije ulice shvatio sam da već imam nekoliko savršenih fotografija. I tako je nastao "Sarajevo Light & Shade", prisjeća se Anto, bivši fotoreporter Večernjeg lista i agencije Pixsell. Kaže da se naradio u Sarajevu jer je svaki dan snimao po 15 sati, pješačio kilometre i kilometre te se na mnoga mjesta vraćao i nekoliko puta dnevno kako bi odabrane motive ovjekovječio baš u trenucima kada svjetlo nad njima stvara onu neponovljivu čaroliju.

- Hvatao sam izlazak Sunca i, naravno, zaboravio da u Sarajevu treba pričekati da Sunce izroni iza brda - kroz smijeh priča Anto, ali baš te fotografije na kojima Sunce obasjava djeliće grada njemu su i najdraže. Kaže da u vrijeme korone nije bilo lako pronaći mjesto za izložbu jer su mnogi prostori još zatvoreni zbog posljedica potresa. Stoga je izuzetno zahvalan Elviri Kranjčar koja je ugostila izložbu u svojoj galeriji, ali i Miljenku Puljiću, ravnatelju Komedije, i KKD-u Napredak, suorganizatorima izložbe. Kako u svjetlu i sjeni izgleda Sarajevo među prvima će vidjeti i sarajevska dogradonačelnica Anja Margetić koja dolazi na otvorenje zagrebačke izložbe. 

Dubrovnik: Veliki broj turista unutar povijesne jezgre grada
NE PRIJA NI HAMBURGER ZA 90 KN
Na što se žale turisti? Nema parkirnih mjesta, higijena ispod nivoa, hrana siromašna, smeta im buka...
Kamo na more
Kamo na more
Ljeto bez dugoročnih planova: Idealna mjesta za brzi ljetni vikend s obitelji
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.