Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Kronika vremena Vladimire Spindler u Galeriji događanja

Zagreb je danas u sve manjoj mjeri javni prostor građana, a sve više vlasništvo pojedinaca, tj. privatnog i bahatog kapitala. Pogledajte kako na to reagira Vladimira Spindler s fotoaparatom u ruci.
29. studenoga 2012. u 11:56 0 komentara 15 prikaza
izložba fotografija, Vladimir Spindler, Kronika vremena
Foto: arhiva VL

U petak 30. studenog u 19 sati u Galeriji događanja Kulturnog centra Peščenica otvara se izložba fotografija Vladimire Spindler "Kronika vremena". Ciklus je to koji je  pokazao jednu novu, socijalno osviještenu stranu Vladimirine umjetničke osobnosti čime je autorica načinila bitan otklon od svojih dosadašnjih uradaka kritički zaoštrivši sferu svojih interesa prema angažiranoj fotografiji, no i dalje ostajući vjerna svom prepoznatljivom umjetničkom izrazu. Kao potpunu suprotnost hladnoj i objektivnoj novinskoj dokumentarističkoj fotografiji, autorica izabire crno-bijelu tehniku i gotovo intimističke prizore utopljene u finu izmaglicu koji time dobivaju snažnu lirsku notu i potpuno nestvarno ozračje.

A autorica se u ovim novim radovima bavi Zagrebom te poručuje da je Zagreb danas u sve manjoj mjeri javni prostor građana, a sve više vlasništvo pojedinaca, tj. privatnog i bahatog kapitala. Pojedine reprezentativne točke Zagreba, umjesto prema odlukama struke, svoje vizure mijenjaju ovisno o preferencijama vladajuće političke opcije. Ona na to reagira na sebi specifičan način boreći se svojim oružjem, fotografskim aparatom, načinivši time od jednog krvavog i brutalnog događaja osebujan ciklus visoko estetiziranih fotografija snažne osjećajnosti i poetskog naboja.

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.