Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komentar

Kako je Ustavni sud Dubrovniku ‘zaradio’ 4,5 milijuna kuna

Dubrovačke zidine
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
16.09.2014.
u 15:20

A da Ustavni sud nije srušio neke odredbe Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koji je zdušno gurao Vlahušić, Gradu Dubrovniku ostalo bi manje novca

        I dok dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić traži da Društvo prijatelja dubrovačke starine podigne cijenu ulaznica na zidine sa 100 na 120 kuna, u Društvu su javnosti predočili zanimljivu računicu. Tako su izračunali da bi Grad Dubrovnik slijedom važećeg ugovora koji je potpisao sa DPDS-om ove, 2014. godine trebao uprihoditi 27,420.000 kuna od posjeta zidinama.

A da Ustavni sud nije srušio neke odredbe Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, koji je zdušno gurao Vlahušić, a po kojem bi DPDS ostao bez upravljanja nad zidinama, onda bi Gradu Dubrovniku od posjeta zidinama ostalo 22,920.000 kuna, tj. 4,5 milijuna kuna manje nego po dosadašnjem ugovoru. Kvaka iz izmjena zakona u tome je da bi Grad Dubrovnik prihod trebao dijeliti sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, ali tek nakon što se isplate troškovi.

Prema dosadašnjem ugovoru, cjelokupne troškove upravljanja zidinama snosi DPDS, a Dubrovniku ostaje polovica prihoda od posjeta zidinama. Za ovu se godinu planira prihod od ulaznica od 68,550.000 milijuna kuna, od čega bi državi za PDV trebalo pripasti 13,7 milijuna kuna. U DPDS-u tvrde da je zabluda da Grad ne bi plaćao PDV, jer bi ga plaćao posredno, investirajući novac od posjeta zidinama npr. u obnovu Lazareta.

U DPDS-u tvrde i da, kad bi Grad Dubrovnik upravljao zidinama, broj zaposlenih bio bi povećan jer cijela uprava DPDS-a radi volonterski. To bi u konačnici poskupilo obnovu za 25 posto.     

>> Spremni smo na dogovor s gradom

>> Ustavni sud oborio sporni Lex Vlahušić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije