Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomatska ofenziva

Jordan se vraća u bitku za vlasništvo nad svicima s Mrtvog mora

svici
04.01.2010.
u 16:16

Kumranske spise desetljećima svojataju tri države. Nedavno su u Montrealu prvi put izloženi izvan Izraela, što je izazvalo uobičajene prosvjede Palestinaca, ali i manje očekivanu diplomatsku ofenzivu Jordana.

Nezgodno je kad vrijedan arheološki nalaz poput Kumranskih rukopisa, zbirke od 900 dokumenata među kojima je i najstariji poznati primjerak Biblije, izroni blizu nestalne granice triju vječno sukobljenih zemalja. Upravo zatvorena izložba u Montrealu, na kojoj su drevni svici s Mrtvog mora prvi put izloženi izvan izraelskog teritorija, izazvala je pravu diplomatsku buru.

Premješteni 1967.

U već poznati sukob Izraela i Palestine oko vlasništva nad jednim od najvećih arheoloških nalaza 20. stoljeća ponovno se upleo Jordan, čiji su znanstvenici prvi proučavali svitke, a nakon šestodnevnog rata 1967. preuzele ih izraelske institucije. Nakon dugogodišnje šutnje, jordanska je vlada iznenadila kulturnu javnost, iskoristivši izložbu na neutralnom teritoriju za ofenzivu. Uputila je diplomatsku notu Kanadi, zatraživši zadržavanje Kumranskih spisa do izručenja Jordanu. Jordanski zahtjev stigao je neposredno nakon snažnih palestinskih prosvjeda. Svici su, naime, u suradnji s Jordanom, originalno bili izloženi u palestinskome arheološkom muzeju iz kojeg su ga nakon okupacije premjestili Izraelci. Palestinci zbog toga izraelsko vlasništvo nad spisima smatraju “najvećom krađom u povijesti”.

Izložba donosi probleme

Suočena s golemim pritiscima, Kanada je mudro izbjegla petljanje u sukob triju zemalja. Rukopisi se danas vraćaju u Izrael, a druge će zemlje dobro razmisliti požele li ugostiti izložbu oko koje se već sedamdeset godina lome koplja. Srećom, vrijedni spisi iz 100. godine prije Krista nedavno su skenirani i objavljeni na internetu.

Komentara 1

DE
demokršćanin
17:00 04.01.2010.

KRAĐA POVIJESTI ! Nije ovo jedini slučaj krađe povjesnih dokumenata i ostatka postojanja nekog naroda ili države.Svi oni koji su tijekom povijesti okupirali neku državu odnijeli su cijele riznice i dokumente povijesti.Pogledajte engleske muzeje.Niti u jednom njihovom muzeju nema povjesnog predmeta ili dokumenta engleske povijesti.Svi izlošci su ukradeni iz Egipta,Indije i ostalih dijelova svijeta sve tamo gdje su Englezi gospodarili i \"donijeli\" svoju \"kulturu\" i \"civilizaciju\".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije