Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MATE MIŠO KOVAČ

Jedini sam ja u Hrvata slušao Elvisa uživo!

04.04.2009.
u 18:25

Legenda hrvatske estrade Mišo Kovač nastupit će 19. travnja u nedavno sagrađenoj zagrebačkoj Areni. Dugo je zagrebačka publika čekala Mišin spektakl pa je tako već razgrabila ulaznice za parter u trenutačno najvećoj dvorani hrvatske metropole.

Galerija: Raspjevani šarmer iz Tribunja

Publika ga je stvorila
No, unatoč kultnome statusu, Mišo nikada nema velika očekivanja.

– Ljudi su nepredvidljiv pa ne možete nikada znati hoćete li prodati takvu dvoranu ili nećete. Samo, u Zagrebu se stvorila neka fama oko te dvorane, kao da je to veće od maksimirskoga stadiona. To je jedna lijepa, superdvorana. Ali, ako je prazna, onda nije lijepa, zar ne? Jer, publika je ono što čini ljepotu dvorane – zaključuje Mišo legenda.

U Zagrebu je Mišo Kovač već godinama redoviti gost diskoteka, no već dugo nije nastupao u većem prostoru. Koncert će, kaže, trajati koliko god publika to bude zahtijevala. Bit će to, kako se čini, Mišin zagrebački maraton.

– Ja sam najprije mislio da ću napraviti koncert u Ciboni. Onda su mi rekli da je prevelika navala, pa smo prebacili u Arenu, kako bi svi stali. Kažu mi da dolaze upiti iz cijele Hrvatske, sa svih strana. Ja samo želim to što bolje odraditi. Koncert organizira dr. Tomislav Madžar ispred agencije Arnea i koncertne direkcije Hit Recordsa, a zahvaljujući Bianki Matković, nacionalnoj predsjednici Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski”. To je i humanitarni koncert, jer njezina je ideja bila da od prodanih ulaznica prikupimo novac za mamograf. Ja sam odmah pristao – kaže Mišo i naglašava da mu je najvažnija publika, koja ga je, kaže, i stvorila.



Predgrupa – Magazin
– Ja uvijek radim koncert jednako, bez obzira je li to Best, Poljud, Dom sportova, Aurora... Ma, nisu meni važni stolci, već ljudi. Na kraju, ta je publika i stvorila Mišu Kovača, a ne urednici na radijskim postajama – kategoričan je Mišo.

Njegova je dobitna formula, kaže, jednostavnost, a pjesma mora imati dušu.

– Publika na mom koncertu ne treba razmišljati o meni, nego o sebi. Bili ste na puno koncerata i čuli ste – ajmo, ruke gore, ajmo, skupa da vas čujem. E, kod mene nema toga, ja to ne govorim. Ja samo pjevam, osjetim kad je pravi trenutak i samo podignem ruku. I to je to. Ali nije to od jučer. Morate biti puno godina na sceni da biste to postignuli – poručuje Mišo. Na zagrebačkom koncertu prije njega zapjevat će grupa Magazin, koju predvodi njegova kći Ivana.

– Ona je na sceni fantastična. Ali kada je krenula u to, pitao sam ju je li to ono što doista želi i voli raditi. Jer, danas je teška situacija, diskografija je zapravo mrtva. Klinci peku te CD-ove, vrlo je teško baviti se tim poslom. Osim toga, mladim izvođačima je puno teže jer ne mogu ni o čemu sami odlučivati. Kod mene je druga stvar. Ja namjestim sam mikrofon i sve snimim kako ja hoću – priča Mišo. Prisjeća se svojih milijunskih naklada, koje je danas nemoguće dostići.



Najbolji mu je Arsen
– Prvi je zlatnu ploču u Hrvatskoj dobio Ivica Šerfezi za prodanih 100.000 ploča. Ja sam 1969. godine prodao 500.000 singl-ploča. Prije je zlatna ploča iznosila 100.000 primjeraka, a danas samo 7000 – zaključuje Mišo. Najljepša pjesma koja je napisana u povijesti hrvatske glazbe za njega je “Kuća pored mora” Arsena Dedića.

– Imamo mi superpjevača. Tereza jako lijepo pjeva, Dragojević je superpjevač, kao i Gibonni. Ima njih još koje cijenim – kaže Mišo, dok mu je od stranih glazbenika najdraži – Elvis.

– No, glazba ipak nije stala kad je Presley umro. Bio sam na njegovu koncertu u Madison Square Gardenu i jedini sam ga vidio na ovim prostorima. Iskreno, nije me oduševio pojavom. Ali, kada je krenuo po baladama i otpjevao “My way”, shvatio sam da ne postoji ništa bolje na svijetu, ni Mozart ni Pavarotti, ništa! Postoji samo Elvisov “My way”. Slušao sam i snimku koja je za mene 80 posto slabija od njegove žive izvedbe u New Yorku – zaključuje hrvatska glazbena legenda Mišo Kovač.


Dio prihoda od ulaznica ide za kupnju mobilnoga mamografa

Koncert u Areni ima humanitarnu crtu, kao i svi Mišini koncerti unazad puno godina. Dio prihoda ide za kupnju digitalnog mobilnog mamografa, a akciji su se pridružili i najveći trgovački lanac Konzum te Grad Zagreb. U organizaciji koncerta sudjeluje i Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski”, koja održava edukativne tribine o važnosti mamografskih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke – kaže dr. Madžar.


Mišo: Kerum ima sluha. Na jednoj je fešti zapjevao sa mnom!

Kerum je normalan čovjek i poduzetnik koji se nije kompromitirao u pretvorbi. Prošlo ljeto imao je veliku feštu na obali i tom sam prilikom i ja nastupio. U jednom trenutku popeo se na pozornicu, zagrlio me i otpjevao sa mnom osam taktova. Ima on sluha, može zapivat – rekao je Mišo, ali i opovrgnuo glasine da snima s Kerumom duet. U životu je, kaže, snimio samo dva dueta – s Doris Dragović i s kćeri Ivanom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije