Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Galerija Kranjčar

Izložba na kojoj slike izlaze iz okvira, a gobleni štrcaju dezinficijens

Studio PRiredba
24.01.2022.
u 10:09

Izložba Ane Sladetić "Izolirana prisutnost" može se razgledati do 7. veljače.

U srijedu u Galeriji Kranjčar otvorena je izložba Ane Sladetić "Izolirana prisutnost".

– ​Izložbom "Izolirana prisutnost" Ana Sladetić doista ostvaruje originalan spoj tradicije i suvremene tehnologije uz nadasve vješto i radikalno izbjegavanje jeftine sentimentalnosti i ispraznih efekata – stoji u tekstu Vanje Babića.

Svojim radovima pomiče granice viđenog i doživljenog, dodaje umjetnica.

– Inspirira me današnji svijet komunikacije i dostupne tehnologije u dijalogu s tradicionalnim medijem. Propitujem i sigurnost doma, (ne)pokretnost te prisutnost pred radom kako bi posjetitelj, odnosno sudionik otkrio sam rad, saznao skrivene podatke i doživio iskustvo. Smatram da je upravo iskustveno učenje nužno za poticanje intrinzične motivacije i pohranjivanje onog naučenog, viđenog i isprobanog – kazala je Sladetić, akademska slikarica te docentica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.

Na izložbi "Izolirana prisutnost" predstavila je nekoliko različitih ali konceptualno povezanih radova. Rad "Izolirana prisutnost" tako se sastoji od četiri akvarela koji prikazuju po jednu prostoriju sa ženskim likom u njoj uz tri poprečno presječene minijaturne makete kuća izvedene u keramici. No ne ostaje sve na tome, jer kada posjetitelj aplikacijom na mobilnom telefonu skenira neki od akvarela, žena sa slike "iskorači" u proširenu stvarnost. Slikarsko-kiparska instalacija "Vizualnost artefakata" sastoji se pak od tri slike u tehnici ulja i akvarela na platnu, uz pet pripadajućih keramičkih skulptura. U sklopu instalacije "Welcome" izloženi su gobleni u intrigantnom i originalnom kontrastu s modernim tehnološkim dodacima pa, primjerice, iz prizora djevojke koja prikuplja vodu u ćup u dlanove posjetitelja može štrcnuti dezinfekcijsko sredstvo. Na izložbi se može vidjeti i triptih keramičkih uporabnih objekata koje je Sladetić osobno dizajnirala.

"Izoliranu prisutnost" u Galeriji Kranjčar možete posjetiti do 8. veljače.

Komentara 3

TP
The_Point
12:00 24.01.2022.

Proba123

TP
The_Point
11:58 24.01.2022.

Proba123

TP
The_Point
11:55 24.01.2022.

Proba123

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije