Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posljednje upozorenje

Hrvatska kulturna baština na udaru je klimatskih promjena

19.08.2021.
u 09:45

Nakon što je Odbor za klimu Ujedinjenih naroda izdao crveno upozorenje za čovječanstvo, u Ministarstvu kulture provjerili smo kako će podizanje razine mora utjecati na naše povijesne gradske jezgre.

Svijet je na rubu nepovratne katastrofe. Vijest je to koja odjekuje već danima, nakon što je početkom mjeseca Odbor za klimu Ujedinjenih naroda objavio do sada najopsežnije izvješće o klimatskim promjenama. Iako znanstvenici godinama upozoravaju na poguban utjecaj čovječanstva na prirodu, pozivajući na korjenite i temeljite promjene, ovo je, kažu iz UN-a, zaista posljednji trenutak za djelovanje i brzu reakciju koja bi mogla barem ublažiti i ograničiti posljedice globalnog zagrijavanja. U protivnom će se toplinski valovi, kiše, poplave, suše i požari, uragani i druge ekstremne prirodne nepogode nastaviti pogoršavati – a na udaru naći će se i kulturna baština.

– Ovo je crveno upozorenje za čovječanstvo. Zvona na uzbunu su zaglušujuća – poručio je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres pozivajući na hitni prekid proizvodnje energije iz ugljena i drugih fosilnih goriva koji znatno štete okolišu.

A dok ovo čitate, diljem našeg planeta, tisuće se neprocjenjivih kulturnih dobara koja svjedoče o bogatoj povijesti čovječanstva, nalaze u neposrednoj opasnosti od vremenskih neprilika, toplinskih valova i podizanja razine mora. Sve do danas do nas stižu apokaliptični prizori i tragične vijesti iz zemalja poput Grčke, Turske i Italije gdje od početka kolovoza bjesne stotine požara. Vatra je razorila velik dio tih zemalja, oduzela više ljudskih života, a od plamene buktinje jedva su spašeni i neki od najvažnijih kulturnih i arheoloških lokaliteta. Požar koji je u jednom trenutku opkolio Atenu priprijetio je i Akropoli, a od potpunog uništenja nadljudskim naporima vatrogasaca u posljednji je trenutak spašena Olimpija, arheološko nalazište poznato kao mjesto održavanja antičkih Olimpijskih igara. Uz opasnosti od požara, zagađenje zraka, kisele kiše, jake suše i siloviti pljuskovi uzrokuju eroziju kamena i mramora antičkih struktura u Grčkoj – a stručnjaci su zabrinuti i za čuveni atenski Partenon, jedan od do sada najočuvanijih arheoloških spomenika.

U drugim krajevima svijeta, veliku prijetnju predstavljaju uragani, čija se učestalost i intenzitet pojačavaju zbog zagrijavanja oceana. Nabrojimo li samo nekoliko od tisuća primjera, uragan Sandy znatno je oštetio Kip slobode i otok Ellis pored New Yorka, a uragani Irma i Maria razorili su Puerto Rico, uključujući i neke od najvažnijih i najvećih muzeja i arhiva u zemlji poput Musea de Arte. Nastavi li se podizati razina mora, a UN-ovo novo izvješće sugerira kako je proces zagrijavanja oceana i otapanja ledenih pokrova za sada nemoguće zaustaviti, katastrofa prijeti i brojnim obalnim gradovima u našoj neposrednoj blizini. Među njima su talijanska Ravenna i francuski Arles, a Venecija, grad koji već zbog kombinacije faktora polagano tone, mogao bi se suočiti s pogubnim scenarijima.

Od presudne je važnosti stoga da se u borbi protiv klimatskih promjena posvetimo i pronalasku rješenja za očuvanje kulturne baštine svijeta, čemu svjedoče brojne inicijative poput UNESCO-ova Urban Heritage Climate Observatoryja, a u veljači je prošle godine u Dubrovniku, u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, održana i konferencija „Jačanje europske suradnje za zaštitu kulturne baštine od rizika“ u organizaciji našeg Ministarstva kulture i medija. Klimatske promjene zahtijevaju sustavne analize i dugoročne mjere prilagodbe, kazali su nam iz Ministarstva, ustupivši nam podatke o nekim od najugroženijih lokaliteta u Lijepoj Našoj.

– Riječ je o vrijednim gradskim područjima, kao i kulturno-povijesnim cjelinama koje se nalaze neposrednoj blizini mora, gotovo na samoj obalnoj crti. Njihove temeljne strukture kao i gradska infrastruktura, povijesna kanalizacija, podrumi, ugrožene su podizanjem razine mora. Među njima su Stari grad Dubrovnik, povijesni kompleks Splita i Dioklecijanova palača, povijesni grad Trogir i kompleks Eufrazijeve bazilike u povijesnom središtu Poreča. Kaštelanski zaljev u kojem se nalazi osam kulturno-povijesnih cjelina, primjer je područja za koje je izrađen 2019. godine Plan upravljanja obalnim područjem Grada Kaštela. Plan uzima u obzir utjecaj klimatskih promjena na naselja koja se nalaze uz sam rub obale na niskoj nadmorskoj razini te su stoga ugrožena anticipiranim podizanjem razine mora - rekli su nam iz Ministarstva.

U Hrvatskoj, podizanje razine mora izravno utječe i na manje poznata nalazišta poput podmorskog i kopnenog arheološkog nalazišta Pačipolje, na ostatke antičkog naselja i luke na Murteru, arheološku zonu Sveta Trojica u Tribnju i na otoku Barbarincu, arheološko nalazište Soline u Privlaci, Bošana u Biogradu na Moru… Uz veće hrvatske rijeke i njihove pritoke nalaze se i područja najvećeg rizika od poplava među kojima su kulturno-povijesna cjelina grada Karlovca, stari grad Sisak te tradicijska arhitektura Posavine i Pokuplja.

A nastavimo li koračati ovim putem bez povratka, budućnost ovih i mnogih drugih dragocjenih kulturnih bogatstava neizvjesna je. Ovo jest naše posljednje zvono na uzbunu – i ne smijemo ga ignorirati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije