Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi krimić Roberta Galbraitha ili Joanne K. Rowling

Hoće li robustni Cormoran Strike postali novi Holmes ili Poirot?

Joanne K. Rowling
NI Syndication/PIXSELL
28.01.2015.
u 14:07

Mozaik knjiga objavila je kriminalistički roman "Dudov svilac" Roberta Galbraitha

        “Sigurna sam da nikada više u svom literarnom radu neću ponoviti uspjeh koji sam imala s Harryjem Potterom, bez obzira na to koliko knjiga napisala i bez obzira na njihovu kvalitetu.” Tako je 2012. godine uoči objave prvog romana za odrasle “Prijevremeni izbori” govorila Joanne K. Rowling, prva književnica koja je zaradila milijardu dolara.

A onda se čitateljskom mnoštvu u svijetu predstavila dvama kriminalističkim romanima koja potpisuje pseudonimom Robert Galbraith. Joanne K. Rowling inzistira na tom imenu i bila je jako ljuta kada su iz izdavačkih krugova 2013. godine procurile informacije da se ona krije iza nepoznatog Roberta Galbraitha. Dok se nije znalo da se iza imena Roberta Galbraitha krije najuspješnija književnica današnjice, kriminalistički prvijenac “Zov kukavice” prodavao se uobičajeno, ali bez entuzijazma. Šuškalo se da ga je napisao neki britanski ratni veteran, kao što je i glavni lik krimića, jednonogi Cormoran Strike, junak iz Afganistana koji postaje uspješni i nekonvencionalni privatni detektiv.Čim je Sunday Times “provalio” pravi identitet autorice “Zova kukavice”, prodaja je enormno porasla, a izdavači koji nisu kupili prava za taj roman tukli su glavom o zid, no bilo je prekasno.

Kada je sredinom lipnja prošle godine Robert Galbraith objavio drugi roman iz serije o Cormoranu Strikeu nazvan “Dudov svilac”, nitko više nije mogao reći da ne zna tko je pravi autor atraktivnog i uzbudljivog krimića. Krimić, koji je u Hrvatskoj upravo objavilo Mozaik knjiga u prijevodu Mirne Čubranić (roman se od 28. siječnja može kupiti u knjižarskom lancu Algoritam-Profil-Mozaik, a od 2. veljače i u svim drugim knjižarama), na intrigantan način bavi se prilikama u engleskom (i zapravo svjetskom) izdavaštvu. Riječ je o knjizi u kojoj Cormoran Strike više nego požrtvovno traži ubojicu kontroverznog i gubitničkog pisca Owena Quinea, naravno, uz pomoć svoje susretljive i seksipilne pomoćnice Robin Ellacot.

U uzbudljivom krimiću pojavljuje se nekoliko verzija rukopisa koji se grubo poigrava stvarnim osobama iz londonske izdavačke branše. Pisci se sukobljavaju s drugim piscima, izdavači s izdavačima, urednici s urednicima, a agenti s agentima. Za bolje poznavatelje londonskih izdavačkih prilika, krimić Roberta Galbraitha možda je i roman s ključem u kojem su se neki mogli i prepoznati. No, za obične čitatelje koji su tek poklonici uspješne engleske književnice, riječ je o kriminalističkom romanu u kojem se doista do samoga kraja ne zna tko je ubojica i koji ima kulturološku dimenziju jer se bavi književnom inspiracijom.Iako tri romana za odrasle Joanne K. Rowling nisu ponovila tržišni uspjeh romana o Harryju Potteru, autorica je prava za snimanje serije o Cormoranu Strikeu već prodala BBC-u, a došla je i na top liste i u Velikoj Britaniji i u SAD-u. No njena je otvorena želja da uz spretni marketing njen robusni Cormoran Strike zauzme mjesto uz Sherlocka Holmesa ili Herculea Poirota te da njene krimiće čita i intelektualnija, zahtjevnija čitateljska publika.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije