Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Abadžić "Aktovi"

Fotograf koji svoje modele promatra s nježnošću i velikom ljubavlju

Stanko Abadžić
27.10.2023.
u 12:43

Jedna od najiritantnijih pojava u moderno uređenim interijerima, posebno onima koji se viđaju po glamuroznim časopisima i web-stranicama, jest postojanje tzv. “coffee table books”, dakle knjiga koje se drže svima na dohvat pogleda samo kako bi slučajni prolaznici kroz nečiji dom znali kako je vlasnik/ca obrazovan, kulturan, upućen...

Totalno promašen koncept jer svatko posvećen knjigama dobro zna da one nisu tek zgodan detalj u uređenju stana. U njima, posebno onima koje se izdvajaju svojom ljepotom, ‘stanuje’ sadržaj koji je u stanju nadahnuti, oplemeniti, oduševiti... ostaviti dubok trag. I takve knjige doista su sve osim nečega s čega se svaki tjedan samo obiše prašina.

Među lijepe knjige, one koje često treba prolistati i napajati se ljepotom, svako spadaju “Aktovi” Stanka Abadžića. Nije to prva fotomonografija ovog fotografa poznatog po crno-bijelim fotografijama, u kojoj su objavljeni samo ženski aktovi. No ova se knjiga ipak izdvaja iz onoga što smo do sada imali prilike vidjeti. Najjednostavnije rečeno, ovdje je Abadžićeva igra svjetlošću dosegnula vrhunac. Baš zbog toga svaku stranicu ove jedinstvene knjige treba pomno razgledati. Neće nikome te stranice otkriti tajnu majstorstva, koje je sada već takvo da se čini da bi trebalo nekoliko fotografskih života da se nauči ono što zna Stanko Abadžić, ali će svakoga uvjeriti ne samo u to da je ljepota u oku promatrača, već i da postoje oči koje vide i ono što promiče nama “običnim smrtnicima”.

Ovdje se iz stranice u stranicu smjenjuju fotografije snimane u interijeru i one snimane na otvorenom. Ima tu i podosta rekvizita, od kojih neki sjenama tvore anđeoska krila, a na svakoj je fotografiji Abadžić uspio stvoriti posve osobit svijet, ali i posve drukčiju emociju. To je istaknuo i Alex Novak (Vintage Works, LTD) u nekoliko uvodnih rečenica, kada je napisao: “Aktovi i studije figura Stanka Abadžića imaju svu senzualnost i senzitivnost nekoga tko promatra svoje modele s nježnošću i velikom ljubavlju...”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije