Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sezona festivala

Festival mediteranskog filma Split: Rekordan broj hrvatskih premijera

Svečano otvorenje 14. Festivala Mediteranskog Filma Split
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/3
02.06.2023.
u 11:02

Događaj će se održati od 15. do 24. lipnja u Splitu, a u sedam programa bit će prikazano 78 filmova iz 26 zemalja.

Šesnaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split (FMFS) otvorit će film Andreje Slaviček "Prava istina priče o šori", koji je prati tinejdžericu koja priča pravu istinu o velikoj tučnjavi, dajući pritom naslutiti da postoji i nešto što nam ne želi reći. Film je, ističe se u priopćenju, bio uvršten u program Tjedan kritike festivala u Cannesu.

Hrvatsku premijeru imat će i film "Pelikan" Filipa Herakovića, humorna drama o nogometašu koji nakon ozljede koljena proživljava krizu identiteta, koja je prvi put prikazana na festivalu Black Nights u Tallinnu gdje je osvojila posebno priznanje žirija za režiju.

"Željno iščekujemo premijerno prikazivanje 'Pelikana' pred hrvatskom publikom i presretni smo što će se ono dogoditi u sklopu Festivala mediteranskog filma Split. Smatram da se radi o festivalu punom duha srodnog našem filmu", rekao je Heraković.

Na Dan antifašističke borbe 22. lipnja na programu je svjetska premijera filma "El Shatt - nacrt za utopiju", dokumentarnog filma Ivana Ramljaka o 28 tisuća Dalmatinaca koje je Tito uz pomoć saveznika evakuirao u Egipat i koji su u šatorima usred pustinje simulirali svojevrsni komunistički model naselja kojim je trebalo pokazati Zapadu kako će izgledati nova Jugoslavija kad završi II. svjetski rat.

Hrvatskom premijerom filma Jure Pavlovića "Mater" otvoren je 13. festival mediteranskog filma Split.
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

"Nakon gotovo pet godina rada, koji je između ostaloga uključivao dvogodišnje istraživanje, intervjuiranje velikog broja 90-godišnjaka usred najgore pandemije, te putovanje na dva dodatna kontinenta izuzetno mi je drago što je došlo vrijeme za premijeru filma", rekao je Ramljak koji smatra da je, s obzirom na temu, FMFS najprimjerenije mjesto za to.

Tri filma na festivalu će imati svjetsku premijeru - "Ostrižena" Karle Lulić s Ivanom Roščić i Juditom Franković Brdar, film Ivana Efendića o samoukom slikaru Mati iz malog sela u Zagori te "Spas" debitanta Krešimira Štuline.

Nakon premijere u programu Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, hrvatsku premijeru imat će i film "Ingresso Animali Vivi" redatelja Igora Grubića.

Dodjelom nagrada najboljim filmovima završen je 15. Festival mediteranskog filma Split.
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

U programu kratkometražnog hrvatskog filma Ješke za Udicu Festivala, koja donosi i novčanu nagradu od 2500 eura natječu se "Zof" Rina Barbira, "Dok smo bili tu" Sunčice Fradelić, "Haljina za finale" Martine Meštrović te film "Nije pristojno plesat po grobu" Ane Šiškov.

Umjetnički direktor FMFS-a i Kina Mediteran Alen Munitić istaknuo je da se festival profilirao kao značajno mjesto domaćih premijera. "Nakon FMFS-a dugometražni filmovi put će nastaviti diljem Dalmacije kroz turneju Kina Mediteran, a publika će tijekom ljeta imati priliku pogledati i kratkiše iz programa Ješke", rekao je Munitić dodavši da "ta sinergija FMFS-a i kino distribucije privlači brojne autore".

Festival će se održati od 15. do 24. lipnja na četiri splitske lokacije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije