Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obilježavanje godine Zrinskih

Drugi ZRIN festival od 21.-31. svibnja u Sisačko-moslavačkoj županiji

ZRIN festival
Foto: PR FOTO
1/2
20.05.2016.
u 13:46

Drugi ZRIN festival održat će se od 21. -31. svibnja na nekoliko lokacija Banovine u Sisačko-moslavačkoj županiji (Zrin, Hrvatska Kostajnica, Gore) te u gradu Sisku.

Drugi ZRIN FESTIVAL po redu, ove godine otvara svoja vrata 21. svibnja u 16 sati u povijesnom gradu Zrinu. Festival je pokrenut s ciljem prezentacije predivnih lokaliteta nekadašnjih utvrda, burgova i posjeda Zrinskih na Banovini u Sisačko-moslavačkoj županiji, ali i kako bi iste bile predstavljene kroz koncerte klasične glazbe s naglaskom na hrvatskoj skladateljskoj baštini svih stilskih razdoblja. Pored ruševina gotičke crkve Sv. Marije Magdalene u suradnji s Mađarskim kulturnim institutom iz Zagreba i ansamblom tradicijske glazbe predstavit će nam se hrvatski čembalist Pavao Mašić i studentica sopranistica Elena Roce. Zahvaljujući istaknutoj hrvatskoj skladateljici Teni Borić, na koncertu otvorenja čut ćemo praizvedbu skladbe za čembalo pod naslovom Dišpet. Skladba je to koja koristi elemente napjeva Dalmatinske Zagore, dijela Hrvatske od kuda su Šubići stigli u Zrin i skladana je upravo za ZRIN festival. Slijedeći festivalski program, 22. svibnja, vodi nas do mjesta Gore pored Petrinje, na najveći posjed Templarskog reda, u gotičku crkvu BDM te u malu baroknu crkvu Sv. Ivana i Pavla gdje će se predstaviti umjetnici Antonia Dunjko (sporan), Igor Mrnjavčić (truba) te Edmund Andler-Borić (orgulje), a potom i Silvio Richter (barokna violina) i Krešo Haas (čembalo).

ZRIN festival kao multimedijalni projekt upriličiti će 30. svibnja u Hrvatskoj Kostajnici, u dvorani Zrinski hotela Central, promociju knjige Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih iz perioda čakovečkog vlastelinstva. Cijela ovogodišnja festivalska priča zaokružuje se suradnjom s Gradskom galerijom Striegl - koncertom La tempesta di mare jednog od naših najboljih ansambala Hrvatskog baroknog ansambla u Sisačkoj katedrali 31. svibnja u Sisku.

Festival nastoji svojom multimedijalnom dimenzijom približiti ljepote baštine Zrinskih na Banovini, ali i svih ostalih lokaliteta koji su nekad davno obilježili gospodarski, kulturološki i vjerski život tog dijela Hrvatske koji od 19. stoljeća nazivamo Banovina. Također, cilj je pokrenuti profesionalniji kulturni život i odnos prema kulturi kroz iznimno kvalitetne programe. Upravo u srcu Banovine nalazi se povijesni grad Zrin (blizu Dvora na Uni) po kojemu je ugledna hrvatska velikaška obitelj Šubić i dobila pridjev Zrinski, a obitelj Zrinski je obilježila hrvatsku povijest. Utvrda je to iz koje su Zrinski vladali nekoliko stoljeća, u kojoj su se generacije rađale, krstile, kovao novac, vodili pregovori, ali i nastajala umjetnička djela.

Prošle godine u okviru Međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae pokrenut je ZRIN FESTIVAL, a ove godine kreće samostalno pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića.

ZRIN festival ima izrazitu važnost jer je upravo Sabor Republike Hrvatske ovu godinu proglasio godinom Zrinskih. Prije 450 godina odigrala se jedna od najvećih bitki u mađarskom Szigetvaru (Sigetu) kad je junački poginuo Nikola Zrinski Sigetski u obrani Mađarsko-hrvatskog kraljevstva od Turaka.

Ova manifestacija ima tendenciju prerasti u multimedijalni i multidisciplinarni festival na kojem bi se sveobuhvatno, kroz glazbu, književnost, dramske predstave, opere i stručna predavanja, predstavila baština Zrinskih.

Stari grad Zrin treba hitnu intervenciju kako arheologa, povjesničara umjetnosti, konzervatora, restauratora, tako i svih onih koji se pozivaju na Zrinske i koji se ponose hrabrošću Zrinskih u našoj povijesti.

ZRIN FESTIVAL
21.05.-31.05.2016.
Zrin, Hrvatska Kostajnica, Gore, Sisak - Hrvatska / Croatia

21. 05. – SUBOTA – 16.00
Ostaci gotičke crkve Sv. Marije Magdalene - Zrin
(u slučaju kiše i lošeg vremena koncert će se održati u crkvi Sv. Katarine u Divuši)
Koncert otvorenjau suradnji s Republikom Mađarskom i Mađarskim kulturnim institutom
Mađarski ansambl za tradicijsku glazbu Sebőegyüttes
Elena Roce, sopran
Pavao Mašić, čembalo

22. 05. – NEDJELJA – 16.00
Župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije – Gore
Antonia Dunjko, sopran
Igor Mrnjavčić, truba
Edmund Andler-Borić, orgulje

22. 05. – NEDJELJA – 16.45

Kapela Sv. Ivana i Pavla – Gore
Silvio Richter, barokna violina
Krešo Haas, čembalo

30. 05. – PONEDJELJAK – 17.00
Hotel Central, dvorana Zrinski – Hrvatska Kostajnica
Promocija knjige:
Darko Varga: Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih, Meridijani, 2015.
KUD Pounjski Pleter Dvor

31. 05. – UTORAK – 19.30
Katedrala Uzvišenja Sv. Križa - Sisak
Zatvaranje festivala
Hrvatski barokni ansambl
ULAZ SLOBODAN ZA SVE KONCERTE

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije