Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Braća Sisters

Crnohumorna kaubojska avantura u stilu braće Cohen

'sisters_nnn_kul_210813'
'majaglusic'
24.08.2013.
u 14:48

Glavne likove upoznajemo u atmosferi buktinje koja proždire njihove konje, da bi u nabavi novih dominantni brat Charlie dobio trkaćeg konja Sokola, dok nesigurni Eli, pripovjedač romana, završava s umornim kljusetom Medom

Iz Frakturine jesenske ponude izdvajamo \"Braću Sisters\", crnohumorni kaubojski roman Patricka deWitta, koji je odbor nagrade Man Booker (u čijem je najužem izboru knjiga bila 2011. godine) precizno opisao kao nešto što bi napisala braća Cohen. I zaista, DeWittova knjiga prepuna je duhovitih i potresnih bizarnosti, na kakvima i Coheni grade većinu svojih filmskih poslastica, kojima stvara iščašenu, urnebesnu sliku Amerike 1851. godine.

Priču o častohleplju, zlatnoj groznici i maloj vrijednosti ljudskog života u DeWittovu romanu pratimo kroz avanture braće Sisters, zloglasnih plaćenih ubojica koji obavljaju prljave poslove za nalogodavca Komodora, koji je upravo poželio smrt stanovitog Kermita Warma. Glavne likove upoznajemo u atmosferi buktinje koja proždire njihove konje, da bi u nabavi novih dominantni brat Charlie dobio trkaćeg konja Sokola, dok nesigurni Eli, pripovjedač romana, završava s umornim kljusetom Medom.

Tijekom čitave avanture ka Kaliforniji, gdje se navodno nalazi njihova meta, Eli iznimno senzibilno propituje bratsku ljubav i svoju ulogu u obiteljskom biznisu, istovremeno ganjajući kurve i drobeći lubanje slučajnih neprijatelja čizmama. Na takvim grubim kontrastima, kao i na mnogo razigrane ironije (dovoljno je samo uočiti igru riječima u naslovu knjige), DeWitt gradi svoj roman, uvlačeći se pod kožu čitatelju i šokirajući ga okrutnostima upravo kad se uljulja u nevinu stranu priče.

Pritom izvanredno duhovito prikazuje epohu u kojoj se četkica za zube još smatra iznimnom novotarijom, a ubojstvo se svodi na finalni oblik socijalne interakcije.

U svojoj odiseji braća Sisters nailaze na niz bizarnih likova, izvrsno posloženih minijatura u romanu koji odiše ugodnom svježinom unoseći malo novosti u već toliko puta potrošene stereotipe o Divljem zapadu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije